DRUŠTVO SRBIJA

Protestovale majke „otetih“beba: Godina poraza i suza na ćutanje države VIDEO

Protestovale majke „otetih“beba: Godina poraza i neznanja gde su naša deca

Protest majki „otetih“beba

Majke nestalih beba protestovale su u centru Beograda u Knez Mihailovoj ulici. Majke su prolaznicima i turistima delile letke na srpskom i engleskom jeziku u akciji „Vama je dan radovanja, a nama dan žalovanja“.

Na taj način su ih informisale da država Srbija nije ispunila presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojom se nalaže da do kraja 2014. Srbija usvoji Zakon o nestalim bebama i pravno i institucinalno reši taj problem.

„Za nama je još jedna godina poraza, neizvesnosti i neznanja gde su naša deca“ rekla je Ana Pejić iz Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine.

Roditelji nestale dece planiraju da istu akciju održe na Božić ispred Hrama Svetog Save.

„Ukoliko se nama niko ne obrati, a sva je prilika da neće, mi ćemo se pridružiti građanskim protestima koji se održavaju subotom u Beogradu i nosićemo pano na kojem piše nestale bebe“ rekla je Pejić za N1.

Podrška protestu majki „otetih“beba

Deda Mraze, gde su naša deca?
Jedna od majki je upitala Deda Mraza u Knez Mihailovoj ulici da li ime šanse da majkama ispuni želju i da im u 2019. kaže gde su završile bebe po rođenju.

„Da li su bebe u vašoj torbi i da li vi vidite rešenje tog problema?“ upitala je majka iz Rume, čije je dete nestalo u Srmskoj Mitrovici 1988.

Ana Pejić,majka „otete“ bebe na protestu

Deda Mraz je odgovorio da bebe nisu u vreći.

„Nemojte da budete u zabludi. Ali se nadam da ćemo se zajedno udružiti da od nadležnih organa dobijemo odgovor u 2019.“ rekao je Deda Mraz.

Koliko je beba nestalo i kako?
Majke podsećaju da decenijama traže istinu o tome kako su bebe nestale iz porodilišta, da su pisali svim institucijama i predsedniku države, ali da nikada nisu dobili ni pozitivan ni negativan odgovor.

Protest majki „otetih“ beba

„Znači mi jednostavno nemamo drugi način da nateramo državu da radi svoj posao, a država je jednostavno gluva na sve naše molbe, vapaje, zahteve“ rekla je Ana Pejić iz Udruženja nestalih beba Vojvodine.

Iz Udruženja ukazuju na podatke Zavoda za statistiku, koji pokazuju da je od 1960. do danas 240.912 beba proglašeno mrtvim. Roditelji te dece tvrde da je bar polovina tih smrti lažirano.

Roditeljima je saopštavano da su im bebe umrle, dok oni sumnjaju da su ukradene, jer nikada nisu videli njihova tela ili grobna mesta.

VIDEO: Sa protesta- Jutarnji GLASnik 

Izvor: N1 Foto: Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar