DRUŠTVO KOLUMNE MUZIKA

Prva jahačica-pevaljka, Lepa Brena, postala istaknuti umetnik! Kakva vlast, takva i umetnost

U bivšoj SFRJ, svima dobro poznata pevačica Mica Trofrtaljka, bila je oličenje šunda i neukusa.

Foto: Screenshot/ Youtube

Kao takva, sem u pojedinim filmovima, ona se nije mogla pojavljivati u medijima, njene ploče su bile označene kao šund i bile dodatno oporezovane, a njene pesme su se mogle čuti jedino po lokalnim ili divljim radio stanicama i kafančinama gde je nastupala, pevajući po stolovima uz čuveno podizanje suknje, kao deo scenskog nastupa uz pesmu „Devojčica vodu gazi“…

O ostalim dopunskim aktivnostima gospođa Mice kruže razne priče, ali to nije tema teksta.

Pojavom orkestra „Slatki greh“ i Fahrete Jahić – Lepe Brene, neukus, šund i najgori kičeraj se preselio iz zadimljenih drumsko – seoskih kafančina, u jugoslovenske hotele (ponajviše srpske i bosanske), koji su sredinom osamdesetih bili jedno od glavnih mesta za izlazak tadašnje srednje klase i omladine bivše SFRJ.

Lepa Brena je sa svojim orkestrom punila provincijske hotele, a glavna tačka njenog performansa bilo je jahanje u kratkoj suknjici, polutalentovanog omanjeg harmonikaša sa naočarima.

O ostalim dopunskim aktivnostima gospođa Brene kruže razne priče, ali to nije tema teksta.

Usledio je nagli uspon potpomognut od ko zna koga i gospođa Brena se digla u visine, ne skidajući se sa tv ekrana, filmskog platna i radio stanica uz čuvene hitove „Snela koka jaje“, „Sitnije Cile, sitnije“, „Boc, boc“, „Uske pantalone“…

O ostalim dopunskim aktivnostima gospođa Brene kruže razne priče, ali to nije tema teksta.

Lepa Brena na nastupu, Foto: Screenshot/ Youtube

U međuvremenu se svašta izdešavalo, Jugoslavija se raspala, a desile su se sankcije, ratovi, krvoprolića, glad, beda nemaština i iz toga nastao totalni raspad svake vrste kriterijuma u muzici i muzičkoj umetnosti, te poplava najgoreg mulja, šljama i ološa koji su na polumafijaški ili mafijaški način zavladali muzičkom scenom i nametnuli svoje pornodžiberske i narkomafijaške vrednosti. Netalentovani i nagluvi kompozitori, polupismeni tekstopisci, muzičari bez sluha i ukusa, sa menadžerima koji su najčešće bili u ulozi makroa, zavladali su narodnom ili novokomponovanom ili kako već hoćete da je zovete muzikom.

Slika i prilika svega toga je „Grand produkcija“, čiji je vlasnik gore spomenuta gospođa Brena, a direktor, harmonikaš koji joj je služio za jahanje, Saša Popović.

Političke veze, mafijaško – tajkunske kombinacije, medijski monopol i još mnogo toga prljavog, omogućilo je vlasnici „Granda“, a i njenom jahaćem objektu enormno bogatstvo. Zato su oni  zauzvrat, u saučesništvu i udruženom zločinačkom poduhvatu sa Željkom Mitrovićem, morali do beskraja da zatupe narod na ovim prostorima, i da tom narodu pevaljke, narkomani, prostitutke i zadnji ljudski ološ, šljam, bagra i džibra, postanu nešto na šta će se ugledati i što će služiti za primer.

I sve to znate i ništa nije novo rečeno.

Novo je da je ta gospođa Brena dobila od nekog Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije nagradu u znak priznanja za unapređenje estradno muzičke umetnosti. Uz to je od tog istog Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije dobila i zvanični status umetnika u estradno muzičkoj umetnosti.

A to u najsažetijem prevodu znači da će građani Srbije morati Lepoj gospođa Breni da uplaćuju doprinose za penziono i socijalno osiguranje!

Taj Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije je ovlašćen od Ministarstva kulture da predlaže ko će dobiti status umetnika, pa samim tim i Ministarstvo je saučesnik u ovom delu, nedelu ili zlodelu (kako kome odgovara)!

I zna se da ovo dno nema kraj, čeka nas još veće propadanje i još veći sunovrat u svakom pogledu, pa i u muzici, a trebalo bi da se podsetimo da je nekad i ovde postojala autorska muzika, da se nekad na ovom prostoru slušao Lačni Franc, Azra, Zabranjeno Pušenje, EKV, Smak, Leb i Sol… da se od narodnjaka slušalo i promovisalo ono što je zaista vredelo i što i dalje traje, a danas vam decu truju ljigavi mediokriteti, plagijatori, kurveštije i vašarski voditelji – urlatori.

I za to su isključivo odgovorni ova vlast, ovaj ministar, ovaj predsednik i sve vlasti, svi ministri i svi predsednici pre njih, jer su saučesnici i jer im odgovara nepismen, zatupljen i hipnotisan narod, njega je lakše i opljačkati i izmanipulisati.

Dalje ide, dalje ide…

Jutarnji GLASnik/ M. A. M.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

One Reply to “Prva jahačica-pevaljka, Lepa Brena, postala istaknuti umetnik! Kakva vlast, takva i umetnost

Ostavite komentar