DRUŠTVO VAŠ GLAS

Prvi pozitivni rezultati protesta majki“nestalih“beba se naziru-Sastanak sa predstavnicima Direktorata za ljudska prava Komiteta ministara Saveta Evrope

Prvi pozitivni rezultati protesta majki“nestalih“beba se naziru- Sastanak sa predstavnicima Direktorata za ljudska prava Komiteta ministara Saveta Evrope 

Savet Evrope ponovo o nestalim bebama Srbije

Predstavnici Direktorata za ljudska prava Komiteta ministara Saveta Evrope sastaće se u ponedeljak u Beogradu sa grupom roditelja i predstavnicima pet udruženja koja tvrde da su im bebe nestale iz porodilišta, pišu danas Večernje novosti.
Na sastanku će biti reči i o presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović protiv Srbije, a zvaničnici Saveta Evrope susrešće se i sa predstavnicima državnih organa Srbije.

Susret se organizuje uoči konferencije Komiteta ministara u martu, čija tema će biti neispunjavanje presude Suda za ljudska prava u Strazburu.
O predstavci Zorice Jovanović, koja nikada nije dobila validne dokaze da joj je dete preminulo posle rođenja, sud u Strazburu odlučio je još 2013. godine i naložio Srbiji da pruži istinu o tom i sličnim slučajevima.

Radiša Pavlović otkrio aferu „bebe u zamrzivaču“

Predstavnik udruženja Beogradska grupa roditelja Nikola Šegrt rekao je da će obavestiti delegaciju Direktorata za ljudska prava i o zakonu koji je u proceduri, a sa njim se ne slažu, jer nudi samo odštetu, ne i istinu.

Predsednik udruženja Za istinu i pravdu o bebama Radiša Pavlović, međutim, tvrdi da je presuda Evropskog suda ispunjena kad je formirana državna komisija.

Specijalni policijski timovi u šest gradova po nalogu tužioca istražuju 90 slučajeva nestanka beba. Novi model smo prvo isprobali u Kragujevcu, gde su podnete 34 nove krivične prijave, a po 26 se za sada postupa, objasnio je Pavlović, aprenose mediji među kojima i RTV.

KAKO MAJKE VIDE OVU SITUACIJU?

Inače majke su se protestima „#1 od 5 miliona prudružile i stale na čelo kolone 19 januara ove godine.-
Sve veći broj građana i u Beogradu i u drugim gradovima pridružuju se građanskom protestu „1 od 5 miliona“ i to posle 5 protesta, dva održana ispred Ministarstva pravde, jedan ispred Vlade RS, jednog u Knez Mihailovoj 31. decembra 2018. kada su se svi spremali za doček Nove godine i jedan ispred Hrama Svetog Save na Božić.

Uživo sa protesta „#1 od 5 miliona“ održanog 16. februara 2019. VIDEO

Izvor: Jutarnji GLASnik                                                              Foto: Jutarnji GLAsnik

Ostavite komentar