DRUŠTVO HRONIKA

PSS: Stefanovićev kum oštetio više preduzeća za 12 miliona. Nije odgovarao, niti je istraga pokrenuta.

Policijski sindikat Srbije (PSS) optužio je danas kabinet ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića za diskriminaciju i progon njegovih članova, kao i pretnje da će dobiti otkaz ukoliko se ne iščlane.

Predsednik PSS Veljko Mijailović rekao je, na konferenciji za novinare, da Stefanovićevi „izaslanici“ po policijskim upravama ucenjuju ljude, preteći novom sistematizacijom, koja je, iako po zakonu morala, doneta bez saglasnosti tog reprezentativnog sindikata.

On je naveo da to radi izvesni „Zajev ili Zarev“, načelnik jedne uprave u Sektoru za vanredne situacije, kao i načelnici policijskih uprava u Prijepolju, Kragujevcu i Zaječaru.

Mijailović je najavio da će PSS protiv svih koji su učestvovali u tome podneti krivične prijave.

On je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića zatražio da zaustavi urušavanje ugleda policije i postavljanje na rukovodeća mesta ljudi ne po profesionalnim zaslugama, nego po podobnosti i na osnovu ličnih prijateljstava.

Upitan zašto se obraćaju Vučiću, a ne premijerki Ani Brnabić, koja po Ustavu i zakonu ima nadležnost nad ministrom i policijom, Mijailović je odgovorio da predsednik države ima najveći autoritet, a da „ne zna koliki autoritet ima Brnabić“ u Vladi.

Mijailović je naveo i podatak da je Stefanovićev kum Ivan Bakić obmanuo više malih i srednjih preduzeća i oštetio ih za skoro 12 miliona dinara, obećavajući im da će „preko veze“ srediti bespovratna sredstva iz predpristupnih fondova EU, a da za to nije odgovarao, niti je istraga pokrenuta.

Mijailović je optužio Bakića i da je kao direktor Sportskog centra „Šumice“ oštetio tu instituciju, obavljajući „fiktivne isplate nepostojećim ljudima“ i pokazao kopije tih isplatnih priznanica.

Na pitanje da o tvrdnjama PSS da vrh MUP iznosi lažne statističke podatke o uspesima u borbi protiv kriminala, Mijailović je rekao da je sindikat iz Skupštinje Srbije dobio izveštaj MUP dostavljen resornom odboru za odbranu i unutrašnje poslove, gde su cifre drugačije.

Javnosti se pokazuje nešto što ne odgovara istini, naglasio je Mijailović i kao primer naveo zaplene droge, jer se u saopštenjima MUP prećutkuje da svega pet odsto od ukupne količine otpada na najopasnije droge – heroin i kokain, a da je više od 80 odsto marihuana.

Izvor: Danas

Ostavite komentar