Radnici „Fijata“ obradovani povišicom“ od 900din.! Sad dolaze na posao sa više elana – piše Politika

Kako piše Politika radnici „Fijata“ sada dolaze na posao sa više elana.
Ilustracija: Foto: Jutarnji GLASnik, Printscreen/ agencije

U septembru im je isplaćena avgustovska plata sa prvom povišicom koja je dogovorena tokom pregovora rukovodstva fabrike, Vlade Srbije i Samostalnog sindikata vođenih, posle prekida štrajka 18. jula.

Oko 2.500 zaposlenih u kompaniji „Fijat-Krajsler automobili Srbija“ (FKAS) ovog meseca je dobilo 1.213 dinara više. Umesto 38.500, primili su 39.713 dinara.

Reč je o bruto iznosu, što znači da je neto plata koju nose kući veća oko 900 dinara.

To, međutim, nije sve, kaže Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata u „Fijatovoj“ fabrici u Kragujevcu. On najavljuje da će u februaru 2018. radnici primiti januarsku platu uvećanu za drugi deo povišice u iznosu od 2.537. dinara. Tako će, objašnjava naš sagovornik, bruto osnovica dostići dogovorenih 42.250 dinara.

To je 7.750 dinara manje od prvobitnog zahteva sindikata i zaposlenih u kompaniji FKAS, koji su, podsetimo, tražili da se bruto osnovica, sa 38.500, poveća na 50.000 dinara, piše Politika, a mi ne znamo šta je bednije, jadnije i apsolutno bez kičme; „Politika“, radnici, sindikati ili cela Srbija, ovakva kakva je.

Ostaje pitanje kad i šta smo to postali, jesmo li postali robovi ili smo se samo pretvorili u obične prostitutke i to one najjeftinije?

Jutarnji GLASnik/ M. A. M.

Оставите одговор