DRUŠTVO HRONIKA

Razvojni put biznismena Šarčevića: Od malog Marka do malog Danila

Poslovni partneri ministra prosvete

Pre nego što je postao javni službenik, Mladen Šarčević je privatne škole otvarao i sa ljudima koji su bili „sa one strane zakona“, otkriva BIRN.

Foto: Screenshot/ Youtube, N1

Ministar u Vladi Srbije tesno je sarađivao tokom svoje poslovne karijere osnivača i upravnika privatnih škola sa Spasojem Ivanovićem iz Nikšića, čije se ime pominje u policijskim dosijeima iz devedesetih godina.

Šarčević u izjavi za BIRN kaže da nije znao ništa o prošlosti Spasoja Ivanovića sa kojim je delio vlasništvo nad gimnazijom „Luča“ u Podgorici, prvom privatnom školom u Crnoj Gori. Školu i kompaniju koja je bila njen zvanični vlasnik, prodali su nakon dve godine Ani Kolarević, rođenoj sestri crnogorskog lidera Mila Đukanovića za 400.000 evra.

Prema policijskim dosijeima do kojih je BIRN došao, Spasoje Ivanović nije samo kontroverzni biznismen, već je bio i deo saradničke mreže pojedinih funkcionera državne bezbednosti s početka devedesetih godina prošlog veka.

Saslušavan je u vezi sa ubistvom albanskog emigranta Envera Hadrija u Briselu februara 1990. godine, kao i ubistvom u beogradskom klubu „Nana“ mesec dana kasnije.

Šarčević je svoju poslovnu imperiju otvaranja privatnih škola počeo tokom devedesetih u saradnji sa firmom „Interspid“, koja je dovođena u vezu sa Markom Miloševićem, sinom nekadašnjeg predsednika Srbija Slobodana Miloševića, i poslovima sa švercom cigareta.

„Ja živim 62 godine u gradu i možete misliti koliko ljudi znam. Na primer, sa mnom je pokojni Giška sedeo u učionici u klupi i šta sad, treba da se ubijem što je Giška bio što je bio“, odgovorio je ministar Šarčević na pitanje kako komentariše činjenicu da je sarađivao sa ljudima iz kriminalnog miljea.

Danas je Šarčević suvlasnik gimnazije „Ruđer Bošković“, koju je, između ostalih, pohađao Danilo Vučić, sin Aleksandra Vučića. Suvlasnik je i istoimene osnovne škole i predškolske ustanove.

CELI TEKST PROČITAJTE OVDE

Izvor: JAVNO

Ostavite komentar