DRUŠTVO

Rektor UB Ivanka Popović: Slučaj doktorata Siniše Malog naterao je Univerzitet da se suoči s problemom akademske nečestitosti.

Slučaj doktorata bivšeg prvog čoveka Beograda i aktuelnog ministra finansija Siniše Malog naterao je Univerzitet da se suoči s problemom akademske nečestitosti.

Ivanka Popović, Foto: MC

To je rekla novoizabrana rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Ona je za „Blic“ od nedelje kazala da Univerzitet mora da brine o svakoj diplomi koja je izdata „nakon sticanja kvalifikacija“.

„Ono što je bitno za Beogradski univerzitet jeste da je uspostavljena procedura koja će dovesti do rešenja i ovog slučaja kada stručno telo završi svoj rad“, rekla je Popovićeva.

Foto: Wikipedia

Mali je 2013. godine na FON-u odbranio doktorsku tezu pod nazivom „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije“. Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst profesora Raše Karapandže u kojem se navodi da je plagirano 33 odsto ili više teksta tog doktorskog rada.

Grupa akademika, univerzitetskih profesora i naučnih istraživača je 27. februara predala Rektoratu Univerziteta u Beogradu zahteve da se poništi doktorat Siniše Malog, jer smatraju da je taj rad plagijat i da se Mali ne promoviše u zvanje doktora nauka, a da članovi komisije pred kojima je branio doktorsku tezu budu procesuirani pred etičkom komisijom.

Izvor: B92

Ostavite komentar