DRUŠTVO

Šabiću nije dostavljen Nacrt zakona o zaštiti podataka

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je da ne zna da li je završen Nacrt zakona o zaštiti podataka i da njemu Nacrt nije dostavljen na mišljenje, iako je to predviđeno poslovnikom Vlade Srbije.

Foto: Screenshot/ N1

„Poverenik nije bio u prilici da vidi nikakav tekst nacrta ili eventualno neke njegove radne verzije, pa shodno tome ni da na njih stavlja bilo kakve primedbe, odnosno daje preporuke“, naveo je Šabić u saopštenju.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je u utorak da je radna grupa završila izradu Nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti i da je rok za početak njegove primene maj iduće godine, kao i da je radna grupa u obzir uzela nove propise EU i preporuke poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.

Poverenik je podsetio da je još pre više meseci pripremio i Vladi stavio na raspolaganje kompletan, u skladu sa poslovnikom Vlade, sačinjen Model novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

„Isti zakon dobio je podršku i dobre ocene predstavnika struke, a 17 specijalizovanih nevladinih organizacija je posebnom inicijativom od Vlade tražilo da se pristupi hitnom donošenju zakona ocenjujući da je Model poverenika dobra osnova za to“, naveo je Šabić.

On je dodao da je taj model, nažalost, bukvalno izgubljen negde u administraciji Vlade, pa ga je ponovo pre tri meseca dostavio predsednici Vlade.

Šabić je kazao da nema informacija o bilo kakvim reakcijama Vlade povodom tih njegovih aktivnosti, pa ni o tome da li se formulacija „prihvaćene preporuke poverenika“ odnosi na njih.

Poverenik je upozorio da neshvatljivo kašnjenje u donošenju tog zakona ima velike i da može imati još veće štetne posledice, podsetivši da je prema rešenju kojim je formirana radna grupa Ministarstva pravde svoj zadatak trebalo da izvrši najkasnije do kraja 2013. godine.

„Potcenjivanje, odnosno ignorisanje činjenice da je taj rok odavno probijen, i pored svesti o tome da je postojeći normativni okvir totalno neadekvatan neodgovorno je i ima za posledicu svakodnevno, često izuzetno robusno kršenje prava na zaštitu podataka o ličnosti, i to što je posebno zabrinjavajuće, upravo od strane organa vlasti“, naveo je Šabić.

On je dodao da će taj veliki problem postati još veći, budući da neposredno predstoji početak primene Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti EU, što podrazumeva standarde, sankcije i posledice, koje su iz „naše realne perspektive teško sagledivi“.

Izvor: N1

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar