DRUŠTVO

Satiranje Srbije: Hiljade otkaza na školama i fakultetima – stvaranje jeftine i tupave radne snage

Jedan od glavnih aduta Aleksandra Vučića pri prizivanju stranih šarenolikih investitora je taj, da je Srbija zemlja jeftine radne snage.

Da tako i ostane i da Srbija ostane zemlja neobrazovanih, nepismenih i da se stvori još jeftinija, neobrazovanija i samim tim poslušnija robovska klasa, postaraće se ministar prosvete Mladen Šarčević.

Sledeći viziju svog, nekad šefa, a sad vrhovnog komandanta, Šarčević sprema  za zaposlene u prosveti 1.200 otpremnina, u prevodu 1200 otkaza.

Šarčević kaže da sada predstoji da se uradi lista tehnoloških viškova, te da se vidi ko za otpremnine može da aplicira i da realizaciju očekuje na jesen, po usvajanju Zakona o sistemu obrazovanja i vaspitanja

On je dodao da je obrazovni sistem „apsolutno neracionalan“, da se posledenjih 16 godina Srbija smanjila za grad veličine Novog Sada, a broj zaposlenih u obrazovanju je ostao isti. Podsećamo ministra da su njegovi na vlasti skoro trećinu od tih 16 godina u kojima se Srbija smanjila  za jedan Novi Sad. 

Za Uniju sindikata prosvetnih radnika Srbije  izjava resornog ministra Mladena Šarčevića, predstavlja najavu za otkaze u prosveti, Prema procenama tog sindikata, ugroženo je najmanje nekoliko hiljada ljudi.

.“Ovog momenta, prema Zakonu o radu, čovek treba da potpiše prestanak radnog odnosa i u roku od tri meseca da dobije novac na svom računu. To neće uraditi apsolutno niko, jer naravno niko nije siguran da će kroz tri meseca zaista taj novac i stići na njegov račun ili će se možda nešto u međuvremenu promeniti, pa novca neće biti. A da li je 1.200 ljudi ugroženo, sigurno je to mnogo više„, kaže Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

I onda kao dokaz spremnosti za potpuno satiranje Srbije i potrebe režima za  masom  zombiranih podanika, čitamo u Novostima da će „fakulteti će do kraja godine početi da otpuštaju službenike, ali i profesore, kako bi postupili po Odluci vlade o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, koja je doneta 20. juna.

Na Univerzitetu u Beogradu najviše će stradati Medicinski fakultet koji treba da smanji broj čak za 250 zaposlenih!

Pravni fakultet moraće da se zahvali na saradnji 25 saradnika, a Učiteljski da platnu listu skrati za 27 imena radnika na neodređeno vreme.

Fakultet veterinarske medicine ostaće bez 33 saradnika, Filološki bez 48, a Šumarski bez 32! Većina državnih fakulteta, prema odluci vlade objavljenoj u „Službenom glasniku“ 23. juna, moraće da se odrekne dela zaposlenih, a na Univerzitetu u Beogradu zasad mogu da budu spokojni Fakultet organizacionih nauka, Elektrotehnički, Stomatološki, Fakultet političkih nauka, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Građevinski fakultet…

Na univerzitetu kažu da bi sprovođenje ove odluke ugrozilo rad visokoškolskih institucija.

Odluku režima da će najveća „seča“ morati da usledi na Medicinskom fakultetu, koji treba da se odrekne 250 od ukupno 1.291 zaposlenog, pa samim tim ugrozi kvalitet nastave, odnosno kvalitet lekara koji bi sutra trebalo da  brinu o zdravlju ovog naroda, možemo samo da protumačimo kao odrađivanje svog dobro naplaćenog domaćeg zadatka, mržnju prema svojim građanima, i trud režima  da ih na svim poljima ugrozi, ponizi, obespravi, zastraši i na kraju uništi.

Jutarnji GLASnik/ M. A. M.

 

Ostavite komentar