Seksualno uznemiravanje doživelo 92 odsto devojaka u Srbiji
DRUŠTVO SRBIJA

Seksualno uznemiravanje doživelo 92 odsto devojaka u Srbiji

Istraživanje Autonomnog ženskog centra pokazalo je da je 92 odsto devojaka od 18 do 30 godina u Srbiji doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja, piše Blic.

Seksualno uznemiravanje doživelo 92 odsto devojaka u Srbiji
Ilustracija, Foto: Pixabay

Svaka treća devojka, kako se navodi, doživela je neželjeno priljubljivanje, unošenje u lice, dodirivanje, dok lascivne poruke i pozive, dobija šest od deset devojaka.

Istraživanje „Mladi i iskustvo seksualnog uznemiravanja“ bavilo se koliko je seksualno uznemiravanje u Srbiji rasprostranjeno, ali i da li mladi umeju da ga prepoznaju, a rezultati koji su dobijeni nakon nekoliko meseci anketiranja mladih žena, poražavajući su – svaka druga devojka doživela je da joj na ulici nepoznati muškarci šalju poljupce, oblizuju usne, ali i zvižde dok prolaze pored njih, piše „Blic“.

Prema podacima iz istraživanja, sa seksualnim uznemiravanjem susreću se mlade žene uzrasta od 18 do 30 godina, a nema pravila da li je neka od njih završila školu, fakultet, da li je zaposlena ili ne.

Skoro svaka ispitanica barem jednom u životu susrela se s jednim ili više oblika seksualnog uzneiravanja – na ulici, poslu, u autobusu ili prodavnici, dok je 14 odsto ispitanih žena doživelo sve vrste seksualnog uznemiravanja, od neprimerenih nadimaka, slanja poljubaca, lascivnih poruka…

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra kaže za taj list da je Srbija tek od prošle godine takva i slična ponašanja kvalifikovala kao krivično delo polno uznemiravanje za koje je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora do šest meseci.

„Sve radnje sa seksualnom konotacijom koje čine da se osećamo poniženo ili uplašeno jesu krivično delo“, kaže ona.

Ovo krivično delo se goni po službenoj dužnosti jedino kada je reč o maloletnim žrtvama, što znači da bi punoletne žene morale da angažuju sopstvene advokate.

Više od 90 odsto mladića misli da je dodirivanje, unošenje u lice, trljanje o telo i priljubljivanje seksualno uznemiravanje, dok 40 odsto momaka smatra da davanje nadimaka sa seksualnom konotacijom takođe predstavlja seksualno uznemiravanje.

Od 1. juna 2017. pa do kraja te godine podneto je 25 krivičnih prijava protiv punoletnih lica zbog polnog uznemiravanja.

Izvor: Vesti online

Ostavite komentar