DRUŠTVO

Širenje lažnih vesti putem društvenih mreža je ugrožavanje demokratije

Konferencija „Da li postoji demokratija posle post-istine?“

Lažne vesti ugrožavaju demokratiju

Lažne vesti su postojale i u prošlosti, ali su se sporije širile, dok se danas putem društvenih mreža rapidno šire kreirajući javno mnjenje što predstavlja pretnju za demokratiju.

Piše: Danas Online

Upravo zbog toga je važno voditi javnu debatu kako tome stati na put, zaključak je konferencije «Da li postoji demokratija posle post-istine?». Debatu su organizovali CRTA, Istinomer i beogradska kancelarija Fondacije Fridrih Ebert.

Direktorka CRTE Vukosava Crnjanski istakla je da su kampanja za predsedničke izbore u Americi, kao i Brexit skrenuli pažnju na fenomen postistine kao politički i kulturološki fenomen, ali i na činjenicu da stepen razvijenosti demokratije ne garantuje otpornost društva na manipulaciju činjenicama. Iako globalni fenomen, postistina je posebno opasna pojava u onim društvima u kojima već postoji slabost demokratskih institucija i gde je sloboda medija ugrožena.

Postistina je opasana zbog toga što istina prestaje da bude važna i istina može postati sve u šta veruje dovoljan broj ljudi. Lažne vesti u Srbiji nisu prisutne jedino u digitalnoj sferi kojom vladaju neprovereni izvori, već i u tradicionalnim medijima. Možemo da kažemo da je ovo ključna razlika u odnosu na zapadne demokratije, gde tradicionalni mediji i izgrađene institucije mogu delimično da amortizuju uticaj dezinformacija” naglasila je Vukosava Crnjanski.

Foto: Danas

Problem post istine je uvek problem javnog mnenja.

NASTAVITE SA ČITANJEM OVDE

Izvor: Danas

Ostavite komentar