Protest u Kelnu zbog dolaska Erdogana
DRUŠTVO POLITIKA

Skandal tokom otvaranja džamije, NEMCI BESNI (VIDEO)

U senci Erdoganove posete Nemačkoj 

Prilikom otvaranja nove džamije u Kelnu kome je prisustvovao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zabeležene su neverovatno scene kada su se iznenada pojavili pripadnici turskog obezbeđenja i blokirali ulicu.

Skandalozni incident počeo je oko 13 časova 1. oktobra između rakrsnice Fogelzanger/Inere Kanalštrase i džamije, piše „Bild“.

Muškarci u tamni odelima, od kojih su neki nosili naočare za sunce, minđuše i značke s turskim simbolima, prvo su prijavili malobrojnim pripadnicima nemačke policije navodne provokatore, među kojima je bio i poznati Erdoganov kritičar i bokser Insal Arik, koga je policija odmah opkolila i kontrolisala.

Nakon toga su pripadnici turskog obezbeđenja raširili crveno-bele trake s natpisom „policijska blokada“ i preuzeli kontrolu nad tom deonicom puta.

Erdogan u Sarajevu, arhivski snimakFoto: Tanjug/ AP

Kako navodi list, vređali su novinare i čak im pretili, a zatim opkolili tri žene koje su nosile parole protiv turskog predsednika. Potom su zatražili od nekolicine pripadnika policije koji su još bili na raskrsnici da „uklone“ te žene, ili će oni da preuzmu.

Tek posle sat i po na lice mesta prispelo je nekoliko policijskih jedinica, ispraznilo ulicu i prekinulo nezakonitu akciju.

Pripadnici turskog obezbeđenja su se relativno brzo povukli i nestali iza zaštitnih traka oko džamije.

– Ovo je neprihvaljivo. Tako nešto nećemo tolerisati, preuzećemo ulicu s ogromnim pojačanjem. Samo nemačka policija ovde ima nadležnost – rekao je povodom incidenta rukovodilac policijske operacije.

Za sada nije poznato kako je tursko obezbeđenje došlo do traka za blokadu ulica. Policija je pokrenula unutrašnju istragu o tome.

Tursko-islamska unija Instituta za religiju Ditib, koja je podigla džamiju, prethodno je pozvala Turke da u u što većem broju dođu na otvaranje, ali su i kritičari turskog predsednika najavili demonstracije. U nedostatku koncepcije za osiguranje bezbednosti grad Keln je zabranio okupljanja pred džamijom i najavio da će pristup biti dozvoljen samo pozvanim gostima.

Uprkos tome, do Erdoganovog dolaska okupilo se 20.000 ljudi, kako kritičara, tako i pristalica.

Skandal u senci Erdoganove posete Nemačkoj 

Izvor: Blic Foto: Screenshot

Ostavite komentar