DRUŠTVO POLITIKA VAŠ GLAS

Skandal u Beču: Predsednik Saveza srpske dijaspore Slovenije tvrdio kako policija proganja i hapsi Srbe po celoj Sloveniji

Predsednik  Srpsko slovenačkog kulturno humanitarnog društva Sretenje Milić tvrdi da je nastup Saše Gajića, predsednika Socijalne stranke Srba Slovenije i Saveza srpske dijaspore Slovenije na „Srpskim danima kulture“izazvao skandal

Saopštenje za javnost povodom intervencija zbog teksta pod naslovom Srpski dani kulture u Fokusu: Politički skandal i nerazumevanje značaja kulture koji je objavljen 29. septembra 2018.

U članku sam se osvrnuo na politički nezreo nastup Saše Gajića u Beču, predsednika Socijalne stranke Srba Slovenije i Saveza srpske dijaspore Slovenije, u kojem je brutalno, bez trunke političke kulture i dostojanstva, neistinito, na najgori mogući način, bez osnova i argumenata, u prisustvu pedesetak Srba i Austrijanaca, u prisustvu državnog sekretara Ministarstva kulture Srbije, kao i u prisustvu atašea za kulturu ambasade R. Slovenije u Austriji, tvrdio kako slovenačka policija uz podršku slovenačkih političara, pa čak i gradonačelnika Ljubljane gospodina Zorana Jankovića, proganja i hapsi Srbe po celoj Sloveniji. U zanesenosti je izrekao da u Sloveniji trenutno živi i radi 218.000 Srba.

Saša Gajić, revoltiran konkretnim, istinitim i jasnim tekstom koji sam objavio, u telefonskom razgovoru 2. oktobra, moli Srbina iz Slovenije, Srbina od autoriteta, čije ime neću spomenuti, da u razgovoru sa mnom pokuša da me ubedi, kako bih članak »povukao«, što sam kategorički odbio, jer sam bio prisutan događaju u Beču i tačno čuo i video sve što je Gajić govorio. U objavljenom članku sam reagovao bez uvreda, svestan da takav govor ne ide Srbima Slovenije u prilog, već im može samo naneti štetu.

Srpski dani kulture

Sutradan, 3. oktobra, preko potpredsednika Socijalne stranke Srba Slovenije, Igora Mitića, Saša Gajić pokušava izvršiti pritisak, ovaj put pretnjom, da članak moram povući inače će podneti tužbu protiv mene, a sve u ime stranke i saveza na čijem je čelu. Uporan u nameri da članak ne povučem, dobijam novi telefonski poziv iz Ljubljane. Od koga i zbog čega, ovaj put neću objaviti, jer će ta osoba biti krunski svedok na sudu o najblaže rečeno nerazumnim postupcima Saše Gajića.

Shvativši da njegove molbe i zastrašivanja nisu urodili plodom, niti će, Socijalna stranka Srba Slovenije i Savez srpske dijaspore Slovenije, javno, preko svojeg elektronskog medija u nepismenom članku i gramatički netačno napisanom naslovu, na krajnje besadržajan, nevaspitan i nedostojan način ljudskog, ali i političkog diskursa iznosi niz neistina zbog kojeg ćemo nas troje imenovani u tekstu, podneti civilnu tužbu protiv Socijalne stranke Srba Slovenije i Saveza srpske dijaspore Slovenije. O svim detaljima će biti obavešteni slovenački mediji, na konferenciji za štampu, koju ćemo upriličiti ovim povodom.

Radovan B. Milić,pisac, publicista i kulturni radnik i urednik on line portala
Slovenske Konjice, 4. 10. 2018.

Saša Gajić, predsednik Socijalne stranke Srba Slovenije i Saveza srpske dijaspore Slovenije(levo) i Aleksandar Gajović državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja (desno)Privatna arhiva
Presedan i politički skandal

Povod za saopštenje bio je treći susret pod nazivom „Srpski dani kulture“ finansiran od MSP Srbije – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, ali i grada Beča u muzičkoj školi Simering nedavno.
U dvorani je bilo prisutno pedesetak Srba od sto osamdeset hiljada koliko ih živi u Beču. Među zvanicama su bili: Aleksandar Gajović državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja vlade R. Srbije, prof. dr Volfgang Rorbah iz Beča, prof. dr Dragan Bataveljić iz Kragujevca, prof. Zoran Jovičić, predsednik Svetskog kongresa Srba, Saša Gajić, predsednik Saveza srpske dijaspore Slovenije, Nemanja Damjanović, poslanik u bečkom parlamentu, (zbog obaveza otišao ranije) i ateše za kulturu ambasade Slovenije u Austriji.

Saša Gajić

Proizvoljnim i netačnim izjavama, pozvan da govori na temu: „Literarne aktivnosti u Sloveniji i Austriji“, predsednik Saveza srpske dijaspore Slovenije, Saša Gajić, najavljen kao profesor, obrušio se neutemeljenim izjavama da u Sloveniji živi 218.000 Srba, da Slovenija vrši teror nad Srbima i da taj savez nije finansiran od Slovenije, mada činjenice govore da su savez i njegova tri društva, ostala postoje samo na papiru, dobili 130.000 evra od datuma svog osnivanja, a da su na ime „društveno korisnog rada“kasirali dodatnih 34.000 evra.

Sve to je nemo i bez reči slušala predstavnica slovenačke ambasade u Austriji, smeštena u sredini među publikom, daleko od ostalih zvanica. Vise o tome možete proćitati na on line sledi-tragovi.

Urednik portala, Radovan B. Milić je pisac, publicista i kulturni radnik (Slovenske Konjice – Slovenija), osnivač i predsednik  Srpsko slovenačkog kulturno humanitarnog društva Sretenje,član je Udruženja Književnika Srbije (UKS) i član Matice srpske – Novi Sad.

Dobitnik je Zlatne značke (2017) za dugogodišnji doprinos srpskoj kulturi koju dodeljuje Kulturno Prosvetna Zajednica Srbije na predlog Ministarstva Spoljnih Poslova Srbije –  Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.Takođe je dobitnik povelje visokog internacionalnog priznanja Akademije »Ivo Andrić« iz Beograda (2016).

Izvor: Jutarnji GLASnik                                          Foto: Privatna arhiva

Ostavite komentar