Skot: Tesla bio dobar naučnik, ali ne i poslovan čovek. Teslini poštovaoci: Ambasadore! Zar može "i jare i pare"?
DRUŠTVO EKONOMIJA

Skot: Tesla bio dobar naučnik, ali ne i poslovan čovek. Teslini poštovaoci: Ambasadore! Zar može „i jare i pare“?

Skot: Tesla bio dobar naučnik, ali ne i poslovan čovek. Teslini poštovaoci: Ambasadore! Zar može „i jare i pare“?

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skot priredio je prijem za učesnike Radionice za nauku o podacima za naučnike iz SAD, Srbije i Zapadnog Balkana uz poruku da su oni ti koji sporazume o naučnoj saradnji pretaču u realnost.
Screenshot

Skot je naglasio da učesnici ove radionice nastavljaju saradnju koju je počeo još Nikola Tesla, podsećajući na njegov rad u Americi.

Vi možete biti taj čovek ili žena za budućnost, ocenio je Skot, navodeći da je Tesla bio odličan naučnik, ali ne i dobar poslovni čovek.

Ne ohrabrujem vas da u svemu pratite taj njegov primer, jer je za naučna istraživanje potreban i novac, naglasio je Skot.

Američki ambasador ocenio je radionicu kao dobru priliku da se nadograde sporazumi Srbije i SAD o naučnoj saradnji i da se pretvore u realnost.

Direktor Centra za analizu podataka i biomedicinsku informatiku na Univerzitetu Templ u Filadelfiji Zoran Obradović rekao je da će o ovom skupu biti napravljen izveštaj šta je rezultat radionice u Beogradu, ali da bi on voleo da vidi da se organizuje letnja škola u Srbiji i da predaju ovu nauku.

Više od 25 američkih i oko 30 srpskih akademaca istraživali su načine za saradnju i obostranu korist iz partnertstva između američke zajednice naučnika o podacima i njihovih kolega iz Srbije i čitavog sveta.

Učesnici su se bavili sa četiri osnovne oblasti – metodima fundamentalne nauke o podacima i primenom visokog učinka u procesuiranju velikih količina podataka, primenom nauke o podacima u kritičnim infrastrukturnim projektima, biomedicinskom informatikom i digitalnom arheologijom, prenosi Danas.

Poštovaoci rada i dela Nikole Tesle poručuju ambasadoru da nikako „ne može i jare i pare“

Printscreen

Kako je Skot poručio učesnici ove radionice za naučnike iz SAD, Srbije i Zapadnog Balkana nastavljaju saradnju koju je započeo još Nikola Tesla svojim radom u Americi. I to je dobro.

Ali, poštovaoci rada i dela Nikole Tesle poručuju ambasadoru da nikako „ne može i jare i pare“, i da o finansiranju  naučnih dostignuća odlučuju oni drugi, oni sa novcem.

U istoriji je poznato da značajni naučnici, koji su svojim pronalscima dali ogroman doprinos za boljitak života ljudi, nisu bili vispreni da zarađuju novac, niti da finansiraju lako svoj rad.

Upravo suprotno, oni koji se bave velikoumnim radom i za dobrobit čovečanstva niti imaju želju niti vremena, a najmanje sposobnosti da zarađuju novac. Obično su drugi , upravo oni koji imaju novac koristili znanja velikana, a posebno Nikole Tesle, kako bi iskoristili naučna dostignuća u meri koja odgovara da i na tome zarađuju još više novca.

Istina je jedna, dobar naučnik ne mora i biti i dobar poslovan čovek.

Izvor: Jutarnji GLASnik Naslovna fotografija:  Ilustracija, VOA

Ostavite komentar