DRUŠTVO POLITIKA VAŠ GLAS

Slučaj uzbunjivača: Prijavio korupciju, pa premešten u drugu službu

Slučaj uzbunjivača: Prijavio korupciju, pa premešten u drugu službu

Slučaj uzbunjivača Vladimira Pantića, koji je premešten na drugo radno mesto u valjevskoj Gradskoj upravi, ponovo je na početku, pošto je Upravni sud Srbije, za razliku od Višeg suda u Valjevu, odlučio da uzbunjivača zaštiti.

Kako piše Blic, Pantić je prijavio nezakonitosti, propuste i korupciju prilikom izdavanja građevinskih dozvola, pa je u decembru 2018. premešten u Službu za vanredne situacije. Žalbena komisija je njegovu tužbu o nezakonitom premeštanju odbila, ali je Upravni sud Srbije nakon devet meseci ipak doneo presudu po kojoj je rešenje Žalbene komisije poništeno i slučaj vraćen na ponovno odlučivanje.

Pantićeve nevolje počele su kada je, pozivajući se na Zakon o zaštiti uzbunjivača, odbio da izda dve građevinske dozvole i tadašnjem v. d. načelnika Vladanu Jeriniću prijavio moguće zloupotrebe.

„Ukazao sam na nezakonitosti pri izdavanju građevinskih i upotrebnih dozvola i drugih odobrenja za investitore, jer su pojedini tako dolazili do stambenog ili poslovnog prostora uz manje troškove. Zbog kršenja propisa zidani su objekti koji nemaju prilaze za osobe sa invaliditetom, decu i stare. Međutim, umesto da budem zaštićen, premešten sam u drugu službu, gde nemam uvid u dokumentaciju o građevinskim dozvolama“ – kaže Pantić.

Žaleći se pravosudnoj instanci u Valjevu još u martu, uzbunjivač je naišao na negativan odgovor pošto je sudija Višeg suda Mitar Đenisić odbio određivanje privremene mere kojom bi on bio vraćen u Odeljenje za urbanizam. Obrazloženje sudije je bilo da bi tako grad Valjevo pretrpeo štetu pošto bi morao da izvrši reorganizaciju poslova.

Isti odgovor, uz negiranje da je premešten po kazni, dali su i u Gradskoj upravi.

Izvor: Nova ekonomija Foto: Pixabay

Ostavite komentar