DRUŠTVO VESTI

Smenjen rektor Arsenijević uz prisustvo policije i kršenje Poslovnika

Savet Univerziteta u Kragujevcu izabrao je danas redovnog profesora Nenada Filipovića za vršioca dužnosti rektora umesto Nebojše Arsenijevića, koga je smenio resorni ministar Milan Dragan Šarčević.

Foto: Google

Profesor softverskog inženjeringa na Fakultetu inženjerskih nauka Nenad Filipović izabran je na period od šest meseci, a njegov izbor javnim glasanjem podržalo je 20 od ukupno 21 člana Saveta.

Izbor za vršioca dužnosti rektora obavljen je na prvoj sednici Saveta Univerziteta koja je održana neposredno posle konstitutivne i imala je samo jednu tačku dnevnog reda, njegov izbor.

Prethodno su na konstitutivnoj sednici izabrani predsednik Saveta profesor fakulteta mašinstva i građevinarstva u Kraljevu Milan Kolarović i zamenik predsednika docent Milan Rapajić sa kragujevačkog Pravnog fakulteta.

Predsednik Saveta je funkciju vršioca dužnosti rektora je, kako je određeno po Poslovniku, ponudio najpre četvorici prorektora, od kojih je jedan odbio kandidaturu, a trojica nisu dobili potreban broj glasova članova Saveta.

Zatim se glasalo o kandidatu Nenadu Filipoviću koga je predložio kolega sa Fakulteta inženjerskih nauka.

Sednica o izboru vršioca dužnosti rektora trebalo je da bude zatvorena za javnost, ali pošto ni novinari ni ostala publika, medju kojima je bio i smenjeni rektor Nebojša Arsenijević nisu želeli da napusti prostoriju, odlučeno je da sednica bude javna.

Pre izbora rektora izabran je Savet Univerziteta. Da predsednik bude profesor Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo Milan Kolarević, na tajnom glasanju opredelilo se 19 od 21 člana tog tela. Za zamenika je izabran profesor Pravnog fakulteta Milan Rapajić, koji je dobio 18 glasova članova Saveta.

Posle verifikacije mandata, konstituisanja Saveta i izbora novog predsednika, data je jednočasovna pauza, a prva redovna sednica Saveta u novom sazivu na kojoj treba da bude izabran v.d. rektora, počela je u 12 časova.

„Zbog bojazni od mogućih incidenata“ u sali u kojoj se održava sednica našli su se i inspektori MUP. Pošto prisustvo policije nije u skladu sa nezavisnošću univerziteta, policajci su posle negodovanja više članovi Saveta izašli sa sednice, ali su ostali u hodniku Ekonomskog fakulteta.

SEDNICA UZ PRISUSTVO POLICIJE

Sednica se održala u zgradi Ekonomskog fakulteta, a ne u zgradi Rektorata Univerziteta u Kragujevcu, jer kako je rečeno, u Rektoratu su svi na odmoru, te je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo dopis Ekonomskog fakultetu da pruži logističku podršku za održavanje konstitutivne sednice.

Na sednicu je došao i od ministra smenjeni rektor kragujevačkog univerziteta Nebojša Arsenijević, za čiju formalnu smenu dosad nije bilo kvoruma Saveta zbog ostavki članova sa fakulteta i propusta države da imenuje članove koje je dužna da imenuje.

On je dekana Ekonomskog fakulteta Petra Veselinovića, predstavljenog kao organizatora skupa, upitao zašto sednici prisustvuje policija.

Arsenijević je ukazao da je prisustvo policije sednici protivno Zakonu o univerzitetu, na šta mu je Veselinović odgovorio da sednici prisustvuje javnost i da mu nije poznato da prisustvuje policija.

Sednici nije prisustvovala uniformisana policija, ali su tri muškarca na Arsenijevićevo insistiranje napustila sednicu.

Član starog i novog saziva Saveta, Ivan Jovanović sa Fakulteta medicinskih nauka skrenuo je pažnju da je prekršen poslovnik o radu Saveta univeziteta time što se sednica održava bez predsedavanja predsednika starog saziva Siniše Ranđića, koji je kazao da je sprečen, kao ni zamenika predsednika Snežane Soković, koja je ranije podnela ostavku.

Istakao je da se Poslovnik krši i time što sednicom predsedava najstariji član Saveta Milan Kolarović, po ugledu na praksu državnih organa poput skupštine, što je za njega neprihvatljivo

Izvor: Mondo, Agencije

Ostavite komentar