DRUŠTVO

Smenjeni rektor Arsenijević: Podneo sam tužbu, hoću da ih nerviram

Smenom nekadašnjeg rektora Kragujevačkog univerziteta Nebojše Arsenijevića za koju je ministar obrazovanja Mladen Šarčević rekao da je bila dugotrajna zbog nastojanja da u potpunosti bude poštovana procedura i rokovi, a premijerka Ana Brnabić da je primer vladavine prava, ipak nije stavljena tačka na višemesečnu aferu. Arsenijević je, naime, podneo tužbu Upravnom sudu na rešenje ministra prosvete Mladena Šarčevića od 4. juna, kojim je smenjen sa dužnosti rektora.

Arsenijević je agenciji Beta rekao da je glavni razlog za podnošenje tužbe „nepostojanje pravnog osnova“ i dodao da su u tom slučaju prekršeni i Ustav i Zakon o visokom obrazovanju. Pored tužbe, Arsenijević je Upravnom sudu podneo i zahtev za donošenje privremene mere na to rešenje, pa bi se u slučaju da bude prihvaćena, odluka ministra Šarčevića stavila „ad akta“ do okončanja postupka po tužbi smenjenog rektora.

Na pitanje Bete kakav ishod očekuje, Arsenijević je odgovorio da ga „ne interesuje, ali da hoće da ih nervira“ i objasnio da je to sada novi zadatak za ministrov „veliki pravni tim“.

Naime, Šarčević je smenio rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojšu Arsenijevića, kome su u prethodnom periodu pripisivane brojne afere, a čije su razrešenje zatražili Agencija za borbu protiv korupcije, Odbor Skupštine Srbije kao i Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

Prosvetna inspekcija utvrdila je nekoliko nepravilnosti, a jedna od njih je bila i činjenica da sin rektora Arsenijevića, uprkos tome što nema ni završene osnovne studije, poseduje doktorat.

Uprkos utvrđenim nepravilnostima, Senat Univerziteta u maju je jednoglasno odlučio da ne razreši Nebojšu Arsenijevića sa funkcije rektora Univerziteta u Kragujevcu, jer „nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi“. Oni su se pritom, pozvali i na autonomiju univerziteta.

Sam Arsenijević je tvrdio da su u pitanju zavera i montaža.

 

Foto: Screenshot/ Youtube

Dan nakon smene, ministar obrazovanja Mladen Šarčević je naveo da je postupak smene rektora dugo trajao zbog nastojanja da u potpunosti bude poštovana procedura i rokovi.

„Strpljenje je bilo ovog puta važna kategorija da ne napravimo grešku u koracima i onda bismo razmišljali da li povoda da se izgubi pravni spor. S druge strane, autonomija univerziteta je kategorija koju ne treba zanemarivati, ali ovde govorimo o zloupotrebi te iste autonomije i o tome da su se određeni organi na samom univerzitetu takođe ponašali bahato“, rekao je Šarčević novinarima u Vladi.

Premijerka Ana Brnabić je, komentarišući taj slučaj rekla da je Ministarstvo prosvete poslednja instanca koja je trebalo da reaguje, ali da je ponosna na način na koji je situacija rešena jer je to primer vladavine prava.

Izvor: Beta, Insajder

Ostavite komentar