DRUŠTVO GRADOVI

Spasen ranjen pas kojeg su koristili za borbe pa ga bacili u Nišavu

Spasen ranjen pas kojeg su koristili za borbe pa ga bacili u Nišavu

Volonteri organizacije „Animal rescue Serbia“ (ARS) spasili su iz reke Nišave psa rase pit bul.

Taj pas je, kako se veruje, proteklih dana bio korišćen za borbe sa drugim psima u romskim naseljima u Nišu.

Pas je bio „zarobljen“ na kamenom ostrvu koje se nalazi u podnožju Železničkog mosta, u širem centru Niša, a spasilac organizacije ARS Nenad Stamenković došao je do psa pošto se spustio niz stub mosta.

„U momentu spasavanja pas je ima dosta ožiljaka od ujeda drugih pasa, a gnoj i krv curili su mu iz prednje desne noge. Veterinar ga je pregledao i dobio je svu neophodnu terapiju“, kazao je Stamenković agenciji Beta.

Stamenković je kazao da je ženka pit bula, stara oko 18 meseci, zbrinuta u rehabilitacionom centru za pse.

„Moja koleginica Vesna Mitić koja je pomogla u spasavanju, i Taniki Videgar iz organizacije ‘Zavod Pit’, koja je pokrila troškove pregleda kod veterinara, dale su joj ime Beti“, rekao je Stamenković.

Po njegovim rečima, radi se o jednom od dva psa koje su maloletnici iz romskih naselja poslednjih dana koristili za napade na druge pse.

„Ovih dana imali smo prijave da nekoliko maloletnika sa psima šetaju romskim naseljima i te pse nagone da se bore sa drugim psima“, rekao je Stamenković.

Članovi tima „Animal rescue Serbia“ iz Niša koje predvodi Stamenković u proteklih godinu i po dana spasili su na desetine pasa, mačaka i drugih životinja na jugu Srbije, navodi B92.

Borbe pasa u Srbiji se održavaju, ali se o tome nerado priča. Krivični zakon predviđa novčanu kaznu i tri godine zatvora za organizaciju i učešće u borbama pasa.

Organizatori su uglavnom ljudi sa parama, budže iz mafije sa besnim kolima. Borbe se najčešće organizuju u prigradskim naseljima. Svi koji imaju pse za borbu, a to su najčešće pitbulovi, po pravilu ih drže van grada, na nekim skrivenim mestima.

Na sve ovo upozoravaju članovi udruženja za zaštitu životinja koji se uglavnom plaše da se i zaista suoče sa problemom krvoločnih pasa i borbi u kojima učestvuju u Srbiji. Zvanične instutucije bi morale da se bave ovim problemom, a ne da prave medijsku melodramsku priču, bez ikakvog efekta kako će rešiti problem,kada neki od takvih pasa povredi građane, decu i sporadično pomenu neke od zlostavljanih pasa koje na taj način spremaju na borbe. Onda sve pokrije veo tišine do sledećeg slučaja.

Izvor:Jutarnji GLASnik                  Foto:Printscreen

Ostavite komentar