DRUŠTVO POLITIKA

Spisak od 80 pripadnika Žandarmerije pod lupom unutrašnje kontrole MUP-a

Spisak od 80 pripadnika Žandarmerije pod lupom unutrašnje kontrole MUP-a

Spisak od 80 pripadnika beogradskog odreda Žandarmerije, pored čijih imena se nalaze kvalifikacije da se navodno bave kriminalom, poslovima nespojivim sa službenom dužnošću ili povremenim političkim delovanjem, ispituje Sektor unutrašnje kontrole (SUK) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), piše list „Politika“.
Pozivajući se na nezvanična saznanja, list u izdanju za utorak piše da su odmah po objavljivanju tog spiska, na konferenciji za novinare koju je u petak organizovao Policijski sindikat Srbije (PSS), pripadnici SUK-a upućeni kod novoizabranog komandanta Žandarmerije Dejana Lukovića, kako bi proverili ko je sačinio listu.

Sagovornik „Politike“ blizak toj istrazi rekao je da je ishod tog postupka za sada nepoznat, dok iz MUP-a za list nisu želeli da komentarišu taj slučaj i ni posle tri dana nisu odgovorili na njihovo pitanje da li su upoznati sa spiskom sumnjivih policajaca.

Prema tvrdnjama predsednika PSS Veljka Mijailovića, taj spisak sindikat je dobio od zaposlenih u beogradskom odredu Žandarmerije.

Među kvalifikacijama, u koje su novinari na konferenciji PSS-a imali uvid, pominju se poslovi obezbeđivanja, droge, šverca, druženja sa ljudima iz kriminogene sredine, kao i zloupotrebe, malverzacije i povremeno političko delovanje.

Mijailović je naveo i da je neophodno hitno formirati radnu grupu koja će ispitati te navode i koja će pronaći sve umešane aktere, kao i da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović počne da se bavi ovim sučajem kako bi se našli oni koji su sastavili spisak, ili ga naručili.

Nezavisni policijski sindikat Srbije saopštio je da spiskove sa imenima pripadnika Žandarmerije označenih da se bave kriminalom nije pravio niko od nadležnih iz Ministarstva unutrašnjih poslova, navodeći da je zaključeno da su spiskovi sačinjeni isključivo u cilju nanošenja štete pripadnicima Žandarmerije, prenosi Novi magazin.

Služba za informisanje Sindikata srpske policije o spisku nepodobnih u Žandarmeriji

Na sajtu Sindikata srpske policije objavljen je i izveštaj sa devetog po redu održanog mesečnog sastanka Radne grupe za saradnju sa sindikatima sa predstavnicima Sindikata srpske policije.

Radnom grupom predsedavala je gospođica Dijana Hrkalović, državna sekretarka dok su delegaciju Sindikata srpske policije predstavljali: predsednik Lazar Ranitović, generalni sekretar Darko Ocokoljić, član Glavnog odbora SSP Srđan Trajković i Jelena Tasić. Između ostalih tema o kojima se razgovaralo bilo je reči i o Žandarmeriji ( OŽ Beograd ).

„SSP je uputio dopis direktoru policije, načelniku SUK-a i komandantu Žandarmerije povodom spiska koji se pojavio u OŽ Beograd sa imenima pripadnika odreda za koje navodno postoje indicije da su izvršioci krivičnih dela i bave se nespojivim poslovima. Šta se konkretno preduzelo povodom informacija koje smo dostavili nadležnima kroz dopis?

Da li je spisak sačinjen od strane nadležnih iz OŽ Beograd, odnosno Odseka za obaveštajno-bezbednosne poslove? Da li su pokrenute određene mere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti curenja informacija i obelodanjivanja spiska nakon čega je završio na društvenoj mreži „Fejsbuk“?

Da li je ime jedino dopisano rukom, rukopis komandanta OŽ Beograd, gospodina Gladovića? Odmah nakon što se saznalo za problem ove prirode u OŽ Beograd upućeni su pripadnici Sektora unutrašnje kontrole koji preduzimaju sve potrebne mere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja svih odgovornih i preduzimanja zakonom određenih mera prema tim licima.

Nakon završene obrade SSP će dobiti izveštaj koji će SUK sačiniti čime MUP ima želju i nameru da pokaže da se ne radi ni o kakvoj zaveri ili zaštiti bilo koga, već da je u pitanju transparentan i objektivan rad. Ostaje nam da uskoro saznamo detalje nakon čega ćemo moći pisati više o ovoj temi.

Podsećamo da je SSP odmah nakon što je saznao za spiskove i ujedno došao do istih reagovao adekvatno upućujući dopis direktoru policije, načelniku SUK-a i komandantu Žandarmerije.

Radnom grupom predsedavala je gospođica Dijana Hrkalović, državna sekretarka

Nismo se oglašavali u javnosti povodom ovoga problema jer smo smatrali da je potrebno pribaviti što više informacija oko samog događaja izvršiti provere koliko je realno moguće i ujedno zaštiti podatke o kolegama sa spiskova pre svega poštujući njihova zakonom garantovana prava koja su im očito nečijim grubim propustima i kršenjem zakona povređena.

Ujedno nismo nikoga napadali iznoseći paušalne i neproverene informacije i glasine, a pre svega ne poslodavca.

Kao i u slučaju „analize rizika“ gde je SSP reagovao pravovremeno, adekvatno i promišljeno i ovoga puta smo tu radi zaštite prava i integriteta svih zaposlenih u MUP i sigurno nećemo ostati nemi na bilo kakve pokušaje dezavuisanja loših pokušaja pojedinaca ili manjih grupa da učine nepopravljivu štetu kako prema pojedincima u službi tako i službi u celini.“, navodi se u izveštaju sa septembarskog sastanka sa Radnom grupom.

Izvor: Jutarnji GLASnik                                         Foto:Printscreen

Ostavite komentar