DRUŠTVO POLITIKA VAŠ GLAS

Srbija danas-Prvo kupiš fakultetsku, a zatim diplomu srednje škole???

Velimir Ilić: Moramo da sprečimo odlazak mladih iz Srbije

Vizija: Zapadni Balkan 2020 – bez granica

Jedinstveno ekonomsko područje u regionu mora biti cilj i vlada Zapadnog Balkana, ali i poslovne zajednice, i na tom cilju moramo raditi zajedno, poručio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na dvodnevnoj konferenciji „Zapadni Balkan 2030 – Vizije. Želje. Realnost“ koja je počela 27 septembra.

Kako je odliv mozgova konstatovan kao jedan od najvećih problema zemalja u regionu, Čadež je istakao da se sa tim problemom ne suočava samo naš region, već i Mađarska, Turska, pa čak i Nemačka, čiji najobrazovaniji ljudi odlaze u SAD.

„Šta je rešenje, da zatvaramo granice kako mladi ne bi odlazili?“, zapitao se Čadež i dodao da je Srbija već tokom ove godine pokrenula niz instrumenata kako bi olakšala poslovanje za početnike u biznisu i izrazio nadu da će se efekti videti već naredne godine.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići kaže da bi Zapadni Balkan 2030. voleo da vidi bez granica, sa normalizovanim odnosom Beograda i Prištine i da se zemlje u regionu međusobno pomire.

Takođe, želeo bi da se u regionu govori o prilivu, a ne odlivu mozgova, i da ovaj deo Evrope bude prepoznat kao „čvorište inovacija“, puno mladih talenata koji će svoje ideje prodavati velikim svetskim kompanijama, preneo je RTV.

Komentar ispod ovog teksta govori kako većina naših građana razmišlja o ovoj temi:

„Dok ste ti i takvi tu gde jeste, naravno da će mozgovi da se samoodlivaju. Pričate bajke o lako počinjanju posla u koje može da poveruje samo onaj ko ga nikad nije počeo ili nikad nije pokušao da počne. Evo imam primer od pre par nedelja gde čovek pola meseca svakodnevno obija pragove lokalne uprave, na razne teme, a sve da bi počeo da radi svoj posao, kao mali preduzetnik. Dakle, ostavio je svoj posao na par nedelja, ne radi, ne zarađuje, da bi mogao da zadovolji Čadežovu olakšanu birokratiju.“

Komentar

A šta na temu napuštanja mladih i obrazovanih iz Srbije i uopšte o trenutnoj situaciji u našoj zemlji i skandaloznoj kupovini diploma kaže Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, koji okuplja desnicu na političkoj sceni Srbije, a sa kojim ciljem, pogledajte u sledećem prilogu.

Srbija danas:Prvo kupiš fakultetsku, a zatim diplomu srednje škole???

Izvor:Jutarnji GLASnik                                                      Foto :Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar