DRUŠTVO VAŠ STAV

SRBIJA USTAJE! – Profesori Filozofskog, Pravnog, Fakulteta političkih nauka, univerziteta Union, FDU, Ekonomskog i drugih fakulteta masovno pristupaju protestu! Advokati najavili podršku!

SRBIJA USTAJE! – Profesori Filozofskog, Pravnog, Fakulteta političkih nauka, univerziteta Union, FDU, Ekonomskog i drugih fakulteta masovno pristupaju protestu! Advokati najavili podršku!

Profesori Pravnog fakulteta u okviru univerziteta Union svoju podršku su dali uz objašnjenje da su „uvereni da su sve ideje i vrednosti za koje se zalažemo i koje prenosimo studentima, oličene u demokratskoj i legitimnoj državi zasnovanoj na vladavini pravi, podeli vlasti, ljudskim pravima i toleranciji, danas u Srbiji pogažene“.
Među 20 profesora koji su svoja imena stavili iza ovog proglasa nalazi se i profesor u penziji Zoran Ivošević, koji za Danas objašnjava da ima mnogo simbolike u tome da se akademska zajednica pridruži građanima, te da je to njihova moralna i profesionalna obaveza.

– Ako je to uradio Filozofski fakultet, a on je i mesto sastanka građana i polazna stanica za šetnju, ako su se javili profesori Fakulteta političkih nauka, ako podrška stiže i sa državnog Pravnog fakulteta iako su oni, za mandata prethodnog dekana, davali podršku Vučiću, ima li išta prirodnije nego da se građanima pridruži najugledniji privatni pravni fakultet? On je nastao zahvaljujući onim profesorima državnog fakulteta koji su u vreme Miloševića najureni, kao i ja iz Vrhovnog suda, jer smo se bunili protiv Miloševića, branili institucije i bili spremni da javno kažemo šta ne valja – podseća Ivošević.

Profesor posebno naglašava da ima i onih profesora koji nisu na spiskovima podrške građanskim protestima jer su potpisali spisak podrške Vučiću, u vreme predsedničkih izbora, „kada je hteo da nadmaši listu onih koji su se bunili protiv njega“, podseća Ivošević.

– Mislim da je ovo buđenje sećanja na pobune protiv Miloševića jedini način da građani, a ne političari, učine ono što su učinili i za vreme Miloševića jeste da se nastavi ovo širenje podrške, naglašava Ivošević.

Još jedan profesor prava na Unionu, Bogoljub Milosavljević, ističe za naš list da, iako ne podržava određenu opozicionu stranku, oseća potrebu da svojim potpisom brani Ustav i ustavno pravo o kome poučava studente.

– Osećam moralnu obavezu, kao neko ko podučava studente pravu da stave do znanja da vlast treba da bude smenjiva i odgovorna građanima i ukažu ako nije takva. Zaista je neophodno da se stvore normalni uslovi za fer i poštene izbore i sistem vrednosti koji će svi organi vlasti poštovati, naveo je Milosavljević.

Vladimir Gajić: Uskoro proglas advokata koji podržavaju proteste

Pismo podrške, odnosno svojevrsni proglas, pripremaju i predstavnici pravne struke, advokati iz Beograda, a i šire. Kako za Danas objašnjava advokat Vladimir Gajić ovo pismo do sada je potpisao oko 80 advokata i biće javno objavljeno kada taj broj dostigne 100, a kasnije će biti otvoreno da se i ostali dopišu.

– I mi smo građani sa političkim pravima, a kao advokati smo stručni za neke od glavnih nedostataka u našem društvu zbog kojih se sada i protestuje. U tom proglasu mi kao profesionalci konstatujemo da ne postoji pravna država, vladavina prava, institucije, nema slobode i pravde u onom opštem filozofskom smislu i imamo predloge kako protesti mogu da doprinesu da se to promeni, naveo je Gajić i rekao da će te ideje uskoro biti javno dostupne.

Uskoro i FDU i Ekonomski fakultet

Uskoro će biti javno dostupan i spisak profesora fakulteta svih univerziteta širom Srbije koji podržavaju proteste, a prema našim saznanjima sigurno je da se na tom spisku nalaze brojna imena sa Univerziteta umetnosti gde je i Fakultet dramskih umetnosti na kome je vladalo primetno interesovanje da se potpiše proglas. Dobili smo potvrdu i da pismo podrške kruži među profesorima Ekonomskog fakulteta u Beogradu, a moguće je da će se još neka strukovna udruženja oglasiti naredne nedelje sa svojim stavom o građanskim protestima.

Nakon Filozofskog, Pravnog i Fakulteta političkih nauka u Beogradu, proglas podrške protestima potpisalo je još 144 profesora i nastavnika više univerziteta i fakulteta iz Srbije.

Izvor: Danas, Nezavisni.rs Foto: Screenshot

Ostavite komentar