DRUŠTVO POLITIKA SRBIJA VAŠ GLAS

Srbija:Tužioci, sudije, advokati, ali i političari doslovno shvatili boginju pravde i stavili „povez“

Srbija:Tužioci, sudije, advokati, ali i političari doslovno shvatili boginju pravde i stavili „povez“preko očiju

Izgleda da su u Srbiji neki, tužioci,sudije,advokati, ali i političari doslovno shvatili da treba da stave „povez“ kao boginja pravde Justicija  i „zažmure“ na svoj posao, zaboravši da taj povez znači „ni po babu, ni po stričevima“
Zgrada pravosudnih organa u Katanicevoj ulici u Beogradu. Foto: Srđan Ilić
Kad političari tako prolaze šta će običan građanin?
Jutarnji GLASnik u delimičnom raskrinkavanju sprege politike i „nezavisnog“ pravosuđa

S obzirom na to da se Goran Vesić, zamenik gradonačelnika i Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde i mnogi drugi političari prepiru i daju izjave u medijima jedni o drugima koje nisu baš naivne, odnose se na optužbe za malverzacije, a da Javno tužilaštvo ne reaguje, onda su političari počeli da upotrebljavaju sve teže optužbe , kao oružje“ da bi izazvali službenu reakciju Javnog tužilaštva, saznaje Jutarnji GLASnik od izvora koji je itekao upoznat sa pravosuđem u Srbiji , ali i u svetu.

Na primer, u medijima Vesić i mnogi drugi terete Đilasa za zaključenje štetnih ugovora sa javnim servisom RTS, a Đilas Vesića za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa investicijama. Gospodo, dokumenta u ruke, „presavijte tabak“ i na sud. Tako se to bar radi u civilizovanim državama.

Povod da jednom za svagda makar delimično raskrinkamo tu priču oko „nedodirljivosti pravosuđa“ je bilo suđenje oko uvreda i kleveta  za koje je Đilas tužio Vesića, što je već treća prijava povodom iste teme.

POLITIKA I NEZAVISNO PRAVOSUĐE U SRBIJI

Svedoci smo da nas mediji“ bombarduju“ napadima, ko je krao, ko je lopov i to kada zavrte jednu temu ili napadnu jednog političkog protivnika ne umeju da stanu, a to se zove, kako drugačije već uticaj na pravosudne organe.

Dakle dvostuki aršin, dok analitičari, urednici, novinari, političari, a ima i poneki advokat optužuju na medijima političke neistomišljenike i na taj način direktno itekako utiču na pravosuđe, političari i funkcioneri kada ih pitate zašto pravosuđe adekvatno ne radi svoj posao i ne reaguje, kažu da apsolutno ne smeju da se mešaju u njihov rad.

Javno tužilaštvo po zakonu ne goni po službenoj dužnosti krivična dela uvrede i klevete, osim ako nisu učinjena posredstvom medija, pismenim i usmenim izjavama za štampu i elektronske medije, kaže naš sagovornik i dodaje da političari masovno pozivaju i prozivaju to pravosuđe, a sami ne donose nijedan dokument za svoje tvrdnje.

Građani su zbunjeni od „bujice“optužbi koje im svakodnevno „plasiraju“ na medijima i ne znaju kome da veruju. Naravno nigde nema starih dobrih sučeljavanja mišljenja „stručnjaka “ iz ovih oblasti, davno „zaboravljenih“ emisija u kojima se ipak prepoznavala različitost argumenata, a gledaocima se ostavljala mogućnost da koliko toliko procene situaciju.

Javno „prepucavanje“, kojima su građani svakodnevno „zatrpani“ bez organa pravosuđa po pravosnažnoj presudi jednostavno pravi haos u društvu, nakon čega se građani, kako je ko shvatio ili čiji je pristalica dalje raspravljaju o „zadatim“ temama i „kunu“ u lopovluke političara koje nisu pravosnažno i zakonski potvrđene.

I to je zaista“ opasno, neprofesionalno i „poprilično“ pravi podelu u narodu. Pitanje je kome ovakva situacija odgovara, građanima, sigurno NE.
U medijima se vrlo dobro zna, bar oni koji ih uređuju, da se u javnost iznose zvanično podaci tek kada se ustanovi definitivno čija je krivica i da li je uopšte ima.

Dopuštanje razgovora na nivou „rekla-kazala“ u medijima ne doprinosi niti pravosuđu, niti građanima, a čini se da je kontraproduktivno i za same političare.

Vrhunski poznavalac ove tematike kaže da pravosuđe ne reaguje zbog toga što nije „javni interes“ tamo gde bi trebalo da reaguju. Reaguju isključivo gde je interes u skladu sa „nezavisnim“ pravosuđem u Srbiji???

Smederevo

A, čak i ljudi iz vlasti se žale na nereagovanje pravosudnih organa i kako ne smeju da se mešaju u njihov „nezavisan“ rad. Ma, čije li je to „nezavisno“ pravosuđe? Može biti „profesionalno“, „stručno“, ali izraz „nezavisno“ u Srbiji se uvek nekako dovodi pod sumnju.

A sumnje su veće upravo zbog toga što tužioci u Srbiji najčešće „slepi i gluvi“, verovatno su pozajmili povez od boginje pravde Justicije, stavili ih sebi preko očiju, pa nema ni vage da meri krivicu, a ni „mača“ u simboličnom smislu da presudi, i retko ga skinu samo kad „zatreba“.

Nasuprot tome sudije povremeno podižu povez boginje pravde sa očiju i „krišom“ nekad i sa strahom gledaju koga imaju ispred sebe. Ako je taj moćan trenutno ne postupaju, ali ako su u pitanju anonimni građani onda se „prave“da su nepristrasni.

LICEMERJE U POLITICI I NEZAVISNOM PRAVOSUĐU

U Srbiji je svojesvrsno licemerje prisutno u javnoj politici, gde se političari zaklinju da nijednim svojim postupkom nisu uticali na pravosuđe, a da svi „vide“ da pravosuđe u Srbiji ne postupa tamo gde ne postoji politička volja da se sve otkrije.
Tako se pravosuđe i političari jedni drugima „ulizuju“ tajno, daju međusobno podršku i komplimente, na primer upravo kada tvrde da su „apsolutno“ nezavisni, dodaje naš sagovornik.
Čast mnogima profesionalcima u pravosuđu, kojih naravno itekako ima, ali koji očigledno ne mogu ništa da učine kako bi boginja pravde Justicija skinula poveze svih u pravosuđu, oslobođena od “ tolike nezavisnosti“.

Ko sluša “ sa povezom“ preko očiju prolazi, za neposlušne sledi „kazna“

Uticaj političara na pravosuđe se pravi preko kriminalnih krugova koji se po njihovima nalozima zbližavaju sa javnim tužiocima i sudijama. Ponekad se naiđe na „tvrd orah“profesionalce koji uspevaju da odole „pritiscima“. Takvi neposlušni stagniraju ili su „izostavljeni“u saradnji i od kolega, ali i od napretka u karijeri, odaje sagovornik Jutarnjeg GLASnika, izuzetni poznavalac pravosuđa. Naprotiv kako se se u narodu kaže“zglajznu“ na niža mesta.

Saznajemo i da postoje suptilni načini na koje se može uticati na sudbinu javnog tužioca, sudije i advokata, putem otkrivanja njihovih poruka, pisama, mejlova i medicinske dokumentacije i finansijskih obaveza. Najteži oblici otkrivanja tužilačke, sudijske i advokatske tajne su rezultirali ponekad i pokušajima zastrašivanja atentatima čak i ubistvima, kao u slučaju advokata Ognjanovića, zbog kako se pretpostavlja otkrivanja njegove prepiske sa branjenikom Lukom Bojovićem.
Ovakvim događajima koji kulminiraju na najgori način, čak i ubistvom prethode upravo obračuni i optuživanja preko medija, kada pravosuđe ne reaguje.

Advokati u potpunoj obustavi rada zbog ubistva Ognjanovića

U slučajevima „medijskih prepucavanja“ i prozivki političara postoji opasnost da se sukobi prenesu na „ulicu“, pa se njihove pristalice, među kojima ima različitih slojeva društva, pa i onih kriminalnih, sukobe, a onda sve izmakne kontroli što može da dovede do većih obračuna.

Zakonik o krivičnom postupku izričito stavlja stavlja u dužnost javnom tužiocu da ne čeka da mu se podnese krivična prijava, već, mora da „presavije tabak“ i novinske i druge informacije, proslede saznanja policiji na proveru, a neke i neproverene ipak provere, kaže izvor Jutarnjeg GLASnika veoma dobro upoznat sa stanjem u pravosuđu i u Srbiji, ali i u svetu. Dodaje da i za najteže slučajeve može da traži odobrenje za hapšenje i pisluškivanje.

Andrićev venac,  protest
Politički obračuni-na nivou“rekla-kazala“ u medijima

Politički obračuni idu toliko daleko u medijima, da se bukvalno pretvaraju u „rekla-kazala“ ili „verujem- ne verujem“ kako bi se izgubila suština problema i diskusija prenela na tolk šou, rijaliti, tribine. Na taj način se pretvara u harangu protiv političkog protivnika bez dovoljno argumenata i dokaza.

A kad mediji plasiraju neku priču protiv nekoga i „ocrne ga“, znaju i „vrapci na grani“ niko ne „opra“. Džabe, oslobađajuće presude, povlačenje tužbi usled nemanja dokaza, poštenje, nemanje krivičnog dela…

Na izjavu gospodina Vesića da svi mi, građani i novinari možemo da pogledamo finansijske izveštaje Đilasovog „bogaćenja“ u APR, sagovornik Jutarnjeg GLASnika kaže da novinari i građani nisu ovlašćeni da sami ustanove krivična dela, već da mogu samo da podele svoja saznanja sa policijom, pravnicima, fizičkim licima, dok novinari objavljuju u medijima svoje proverene informacije.

Đilas: TV Pink i slični mediji su fabrike mržnje i laži koje truju
Dragan Đilas dobio Vesića na sudu za uvredu časti da je lopov koji je zadužio grad za 1,2 milijarde

Da podsetimo Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je presudu juna ove godine da zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić isplati 300.000 dinara bivšem gradonačelniku Draganu Đilasu po njegovoj tužbi za uvredu časti zbog tvrdnji da je „lopov koji je zadužio grad za 1,2 milijarde evra i da je od građana oteo 55 miliona evra“, što valjda znači da dokazi nisu bili baš jaki.

I čemu sve to ukoliko institucije ne rade svoj posao. Kada je urednica Jutarnjeg GLASnika upitala Gorana Vesića, naravno uopšteno, kako ne mogu da nateraju ,kad su na vlasti, da nadležne institucije rade svoj posao, on je opet odgovorio da oni nemaju pravo da se mešaju u rad pravosuđa. Kao da su sve nadležne institucije, pravosuđe.

Video:Odgovori i na pitanja Jutarnjeg glasnika, zašto institucije ne rade svoj posao?

KOME NEZADOVOLJNI GRAĐANI DA SE OBRATE?

I da se razumemo, nije gospodin Vesić jedini koji daje takav odgovor. Na neka pitanja građana, novinara, koji su se obraćali institucijama i kabinetu predsednika i premijera nije takođe dobijen adekvatan odgovor, već slično da nisu zaduženi za rad institucija.

Na primer, na pitanje i kabinetu predsednika i prethodno mnogim obraćanjim nadležnim institucijama, aniko nije tražio da neko reaguje u pravosuđu dobijen je sledeći odgovor?

Da li neko čita, ili automatski odgovora nismo sigurni.

Ali je činjenica da kome god da se od „nadležnih“ obraćate dobijate uvek iste argumente da se“ ne mešaju u rad prvosuđa“ i da za druge organe nisu nadležni.

Pa za šta su nadležni?

Ko u ovoj našoj lepoj Srbiji odgovara za rad-nerad nadležnih institucija, dajte neku adresu, da se nezadovoljni građani obrate, koji sa vapajom pitaju KOME?
NAPOMENA: Tekst se ne odnosi i izuzima sve časne profesionalce, kojima čestitamo na hrabrosti, dostojanstvu i doslednosti svojoj profesiji i moralu (Jutranji GLASnik)

Autor: Branka Lazić                                                 Foto: Ilustracija, Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar