DRUŠTVO SRBIJA

Srbiju godišnje napusti 20.000 mladih

Srbiju godišnje napusti 20.000 mladih

„Briga koju kao država i društvo pokazujemo prema mladim generacijama ne ohrabruje“, poručio je povodom 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih zaštitnik građana Zoran Pašalić i ukazao da se svake godine broj mladih u Srbiji smanjuje za 20 hiljada.

U Srbiji, prema poslednjem popisu i demografskim istraživanjima, nešto više od milion i dvesta hiljada stanovnika čine mladi uzrasta od 15 do 30 godina, a svake godine taj broj, zbog odlaska i iseljavanja mladih, manji je za dvadeset hiljada, izjavio je ombudsman.

„Uprkos tome i činjenicama da u Srbiji svake godine umre više stanovnika nego što se rodi i da smo u vrhu po starosti nacije u Evropi, briga koju kao država i društvo pokazujemo prema mladim generacijama i dalje ne ohrabruje“, poručio Pašalić.

Više od polovine mladih živi u porodičnom stanu i isto toliko njih nema svoje prihode, dok trećina nikada nije putovala van Srbije. U posebno teškom položaju su osobe sa invaliditetom, kojima mere podrške nisu dostupne u dovoljnoj meri, dok je mogućnost da se zaposle gotovo nepostojeća.

Mladi sa smetnjama u razvoju i psihičkim oboljenjima često su diskriminisani. Strah od toga da će biti odbačeni i stigmatizovani jedan je od glavnih razloga zbog kojeg se većina ustručava da zatraži pomoć nadležnih institucija.

U tom kontekstu, mladi se retko obraćaju i instituciji Zaštitnika građana.

Iz njihovih pritužbi se zaključuje da su najčešći problemi sa kojima se suočavaju i visoka stopa nezaposlenosti, siromaštvo, nedovoljno razvijene usluge prevencije bolesti zavisnosti i rizičnog ponašanja, usluge pomoći i podrške u posebno osetljivim situacijama, prevencija i zaštita mentalnog i reproduktivnog zdravlja.

Izvor: 021

Ostavite komentar