DRUŠTVO

Staro Gracko: 19 godina od masakra

Staro Gracko: 19 godina od masakra

BEOGRAD – U večernjim satima pre 19 godina, 23. jula 1999, u polju pored sela Staro Gracko, nedaleko od Lipljana na Kosovu i Metohiji, ubijeno je 14 Srba, meštana tog sela, dok su sakupljali žito.

Printscreen

Za masakr u Starom Grackom do danas niko nije odgovarao.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je taj zločin neizbrisiva mrlja na obrazu međunarodne zajednice, pred čijim očima su nevini ljudi masakrirani, ali i svih onih koji su pomogli da počinioci do danas ne budu kažnjeni.

„Od predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini, koji nečinjenjem zapravo štite teroriste, zahtevam da prekinu zaveru ćutanja o zločinima takozvane OVK i drugih kriminalno-terorističkih grupa na Kosovu i Metohiji“, ističe se u saopštenju.

Đurić je dodao da porodicama stradalih nije potrebno ničije licemerno odavanje pošte žrtvama i fotografisanje predstavnika Prištine kraj spomen obeležja, već odlučna akcija koja će dovesti do hapšenja i kažnjavanja počinilaca.

On je napomenuo da odgovornost za činjenicu da ubice iz Starog Grackog još nisu privedene pravdi dele i pojedine međunarodne institucije u čijoj je nadležnosti bilo i jeste uspostavljanje vladavine prava na Kosovu i Metohiji.

„Srbija i srpski narod nikada neće odustati od insistiranja na istini o stradanjima naših sunarodnika, ali i istini o pravom, zločinačkom karakteru onoga što mnogi politički predstavnici albanskog naroda na Kosovu i Metohiji opisuju kao borbu za slobodu“, istakao je Đurić.

Slavica Popović iz Gračanice, koja je 23. jula 1999. izgubila brata, oca i dva strica, kaže da ona i njena porodica nikad neće odustati od pravde.

„Dok sam živa neću odustati“, rekla je Popović za Radio Televiziju Gračanica, podsetivši da je Euleks prošle godine obustavio istragu o ubistvu 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko.

Istovremeno, Popović je zahvalila, između ostalog, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću i predsedniku Odbora za KiM Milovanu Drecunu za podršku koju pružaju porodicama stradalih i za to što ne zaboravljaju zločine nad Srbima.

„Goraždevac, Niš ekspres, ubistva u Orahovcu, novinari… Sada je drugačije, mnogo se češće pominje“, primetila je ona.

Popović je dodala da sutra neće biti na parastosu žrtvama u Starom Grackom, već da će obeležavanju godišnjice prisustvovati u Spomen sobi u Beogradu.

„Godinama tražim pravdu za svoje najmilije, koji su tog dana otišli u žetvu sa rođacima, komšijama i niko se živ nije vratio. Obratila sam se svim nadležim institucijama da se pronađu počinioci tog monstrouznog zločina i dobijala negativne odgovore. Sada jedino verujem državi Srbiji, koja je uz nas i podržava da istrajemo u traženju pravde“, rekla je Popović, navodi Radio Televizija Gračanica.

Rakić traži ponovno otvaranje istrage o zločinu

Predsednik Srpske liste Goran Rakić zatražio je od nadležnih institucija, pre svega međunarodnih, da ponovo otvore istragu o tom zločinu.

„U ime Srpske liste i svoje lično ime zahtevam od nadležnih institucija, a pre svega onih međunarodnih, da ponovo otvore istragu, i insistiraju na pronalaženju onih koji su naredili i izvršili ovaj zločin“, ističe se u saopštenju.

Rakić je istakao da srpski narod jeste opredeljen za mir i okrenut ka budućnosti, ali bolne rane iz prošlosti se ne mogu zaceliti ako ubice srpskih žetelaca šetaju slobodno.

Izvor: Tanjug, RTV

Ostavite komentar