DRUŠTVO POLITIKA SRBIJA

Stefanović pisao svim članicama Interpola zbog Kosova-Srbija će se „boriti do poslednjeg momenta da dođe do dobrog rezultata“

Stefanović pisao svim članicama Interpola zbog Kosova

Srbija će se „boriti do poslednjeg momenta da dođe do dobrog rezultata“

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će Srbija iskoristiti pravne, policijske i političke argumente kako bi sprečila ulazak jednostrano proglašene države Kosovo u Interpol.

Stefanović je za televiziju Prva rekao da je poslao pismo svim državama članicama Interpola, kao i da će se on i njegovi saradnici sledeće sedmice sastati sa državnim zvaničnicima o tome da ne prihvate članstvo Kosova.

„Članstvo Kosova bi narušilo statusnu neutralnost, međunarodno pravo, narušilo bi interne propise, a pogotovo što imamo ozbiljnu sumnju u profesionalnost i dobru volju policijskih organa sa Kosova i Metohije u smislu borbe protiv kriminala“, objasnio je Stefanović.

On je dodao da će sledeće nedelje sa delom ministara i visokih državnika iz sveta razgovarati o tim argumentima direktno.

„Nisam naivan da mislim da ćemo mi jednim pismom ili susretom promeniti tok i da će neke zemlje koje su nameravale da glasaju za to, odustati, ali možda neke hoće. Postoje zemlje kojima je stalo do međunarodnog javnog prava, kojim je stalo da ipak postoji nešto što se tiče poštovanja rezolucije koje je sam Interpol donosio i zemlje koje se zaista zalažu da profesionalne policijske organizacije ne budu političke“, rekao je Stefanović.

Po njegovim rečima Srbija će se „boriti do poslednjeg momenta i uložiće svaki napor i energiju da dođe do dobrog rezultata“.

„Ja sam u dubokom uverenju da postoji veliki broj zemalja koje nisu potkupljive i koje pravo, pravdu i borbu protiv kriminala posmatraju u profesionalnim okvirima, a ne da li će im neko dati kofer novca ili neće“, kazao je Stefanović.

Stefanović je zaključio da „ako budu želeli da poštuju pravo i sopstvene propise, Srbija ima šansu da pobedi i pokaže da je ono za šta se zalaže bilo potpuno ispravno“.

Izvor: N1 Foto: Screenshot

Ostavite komentar