U Narodnom pozorištu i dalje drama: Sledi smena i upravnika?
DRUŠTVO KULTURA

Štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu?

Članovi dramskog sindikata Nacionalnog teatra ne odustaju od svojih zahteva. Upravnik Dejan Savić ne želi da podnese ostavku

 

Dramski sindikat Narodnog pozorišta najverovatnije će u četvrtak stupiti u štrajk upozorenja, sa ponovljenim zahtevom za smenu Dejana Savića. Kako saznajemo, u sredu bi trebalo da bude najavljena jednočasovna obustava rada u nacionalnom teatru, a glumci i ostali zaposleni sutra ne bi radili od 19.45 do 20.45.

– Poštovaćemo zakonom propisanu proceduru kada je u pitanju štrajk – kazala je, za „Novosti“, Ivana Nenadović, predsednica SINGLUS-a. – Štrajk upozorenja je samo opomena, a nadamo se da neće doći do drastičnih mera i da će naši zahtevi biti ispunjeni.

Mi ne tražimo Savićevu smenu tek radi smene. Zahtevamo i da nam se dostave sva dokumenta i informacije o poslovanju Narodnog pozorišta, jer sumnjamo da postoje ozbiljni propusti.
Pozorište je državna institucija i poslovanje mora da bude transparentno.

U utorak u 22 sata istekao je rok koji su predstavnici dramskog sindikata (SINGLUS) dali upravniku nacionalnog teatra da podnese ostavku. Iako je Saviću na sastanku u Ministarstvu kulture predloženo da to učini, upravnik Narodnog pozorišta je odbio i ostao je pri stavu da se protiv njega vodi „prikrivena politička kampanja“.Izvor: Večernje novosti 

„Drama“ u Narodnom pozorištu se nastavlja, glumci nezadovoljni smenom kolege ulaze u štrajk?
Prethodilo je gostovanje Savića na televiziji Pink.

Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić izjavio je danas za TV Pink da će, ukoliko treba, smenu prihvatiti bez pogovora, ali nema razloga da podnese ostavku.
Još kada je ova takozvana kriza počela rekao sam da nemam nikakvog razologa da dajem ostavku. Ništa nisam uradio pogrešno, ništa nisam uradio mimo zakona, mimo propisa, rekao je Dejan Savić.

Što se tiče smene, to je sasvim druga stvar, rekao je Savić i dodao:

„Moj mandat je na raspolaganju onome ko me je na to mesto i postavio, a to je, Vlada Srbije“.

Ukoliko do toga dođe, naglasio je Savić, neće dati nijedno saopštenje, niti bilo kakav komentar po tom osnovu.

Smatram da nikako nije dobro da se ove stvari više uopšte po medijima pričaju i pozivam sve one koji nisu zadovoljni, koji misle da imaju razloga za protest, da dođu kod mene da se dogovorimo, i da nađemo rešenje mimo medija, rekao je Savić.

On je naveo da je 10 godina upravnik Narodnog pozorišta i da ne želi da ode tako da time prizna da je uradio nešto što nije.

Povodom  zahteva predstavnika dramskog sindikata Narodnog pozorišta (SINGLUS) da će stupiti u štrajk ukoliko Savić ne podnese ostavku rekao je da je štrajk zakonska obaveza i zakonska kategorija u kojoj mora da se striktno po zakonu postupa.

Ali meni nije jasno šta to sada nije dobro, a bilo je dobro u junu. Šta se to promenilo odjadnom posle dva meseca, upitao je Savić.Izvor: Danas

Izvor: Jutarnji GLASnik                                         Foto: Screenshot

Ostavite komentar