Stručnjaci o "GRDELIČKOJ SELIDBI" Zoraninog ministarstva: Nek borave tamo bar 4 godine da nešto nauče
DRUŠTVO

Stručnjaci o „GRDELIČKOJ SELIDBI“ Zoraninog ministarstva: Nek borave tamo bar 4 godine da nešto nauče

Odluka minsitarke saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović da svoje ministarstvo ove sedmice izmesti u Grdeličku klisuru, gde se radi na deonici autoputa na Koridoru 10, predstavlja demagoški i nestručan čin, usmeren ka sticanju poena u dnevnoj politici, ali i pritisak na radnike angažovane na sprovođenju projekta, smatra stručna javnost u Srbiji.

Stručnjaci o "GRDELIČKOJ SELIDBI" Zoraninog ministarstva: Nek borave tamo bar 4 godine da nešto nauče
Screenshot

Arhitekta Mahmud Bušatlija ističe za list „Danas“ da ne postoji nijedan jedini razlog da ministarka Mihajlović i njeni saradnici budu na terenu gde se gradi deonica Koridora 10 jer se time ne postiže ništa.

„Ljudi koji sede u ministarstvu na čijem je čelu Zorana Mihajlović su veoma nestručni kada je reč o tom sektoru. U tom smislu oni bi na terenu nešto mogli i da nauče, ali samo pod uslovom da tu neprekidno borave recimo četiri godine. Inače, upravo je nestručnost i osnovni razlog ove nesuvisle i besmislene odluke koja neće doprineti na bilo koji način da radovi na terenu budu kvalitetiji“, ističe sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, predstavnicima resornog ministarstva jednostavno nije mesto na građevini.

„Po kom osnovu će oni biti tamo? Niti su izvođači radova, niti su projektanti, niti su nadzorni organ koji kontroliše obavljanje posla. Prema tome ne vidim šta će ministarka Mihajlović sa saradnicima u Grdeličkoj klisuri da radi. U čemu je poenta? Ona kao predstavnik, u konkretnom slučaju, naručioca posla može da se interesuje kao i da obilazi te radove, ali demagoški da boravi na terenu zaista nema smisla. Očito je da je i ovo jedan od mnogobrojnih poteza povučenih u dnevnopolitičke svrhe“, kaže Bušatlija.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović kaže da je odluka Mihajlovićeve da izmesti svoje ministrstvo u Grdeličku klisuru dovoljan razlog da ona bude smenjena.

„Njena odluka je pokazatelj da ona ne ume da radi svoj posao i da pored toga ne zna kako funkcioniše organizovan rad unutar države i vlade. Ne razume kako funkcioniše ministarstvo, šta je i na koji način ono dužno da radi i kontroliše, gde je njegovim predstavnicima mesto, a gde ne. Ministarka Mihajlović je na tom planu pokazala elementarno neznanje i zaslužuje da bude smenjena od strane nadležnih u Vladi Srbije. Jednostavno ne zna šta je njen posao. Pored toga što njena odluka zdravorazumski izgleda potpuno blesavo, istovremeno pokazuje i da ona ne razume šta su njena ovlašćenja kao ministarke“, kaže Pavlović.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubomir Savić se priseća da je izmeštanje pojedinih službi svog ministarstva svojevremeno propagirao i najavljivao Mlađan Dinkić.

„To je bio loš i nelogičan potez od koga na kraju nije bilo ništa. Mislim da Mihajlovićeva nije mislila na bukvalno izmeštanje ministarstva u Grdeličku klisuru. Ne verujem da će njeni saradnici, a ni ona tamo biti non-stop. Pretpostavljanm da će ministarka tamo obavljati povremene kontrole kako radovi teku. Takođe, smatram da će to biti i jedan vid pritiska na radnike da brzo i efikasno rade svoj posao. Po meni, najvažnija stvar u ovom trenutku je da se radovi izvedu temeljno i kvalitetno, a ne da se žuri po svaku cenu. Rokovi koji bi bili ispunjeni ne znače ništa ako bi radovi na toj deonici bili izvedeni na rđav način. Ako smo ovoliko dugo čekali da deonica u Grdeličkoj klisuri bude izgrađena, možemo sačekati još malo pod uslovom da sve bude urađeno na adekvatan način“, zaključuje Savić.

Kako izgleda „kabinet“ Zorane Mihajlović u Grdeličkoj klisuri možete pogledati u nastavku:

Inače, kako pišu „Novosti“, neizvesno je kada će južni krak Koridora 10 biti otvoren za saobraćaj uprkos ranijim najavama da je rok za to kraj ove godine. Planirano otvaranje odlažu radovi na nekoliko tačaka, ali je opšti utisak da oni neće biti gotovi do Nove godine. Nadležni nakon jučerašnjeg obilaska gradilišta nisu želeli da govore o rokovima.

„Mislim da je 99,5 odsto svega urađeno. Svi znamo rokove. Mi ćemo se maksimalno potruditi da saobraćaj krene krajem godine, ali bih ja ipak sačekala da vidimo postoje li još neke stvari koje možda treba dodatno da podržimo“, rekla je prilikom jučerašnjeg obilaska radova ministarka Zorana Mihajlović.

Kako je dodala, pod asfaltom je 24,5 od 26,3 kilometra autoputa kroz Grdeličku klisuru.

Direktor „Koridora Srbije“ Zoran Babić rekao je da je reč o najtežem gradilištu u Evropi, jer se buduća saobraćajnica provlači kroz klisuru pored magistralnog puta, reke i pruge.

Autor: Danas, Novosti

Izvor: 021

Ostavite komentar