DRUŠTVO POLITIKA VAŠ GLAS

Studentkinja:Na sastanku se nismo ponašali kao mala deca „kako neki članovi SNS govore“

Rektorka odškrinula vrata za pregovore

Ivanka Popović, rektorka Beogradskog univerziteta posle sastanka sa studentima: „Korak smo bliže dogovoru“

„Razgovori sa studentima bili su konstruktivni, verujemo da smo korak bliže dogovoru. Sutra nastavljamo i verujemo da ćemo na najbolji način doći do rešenja koje će koristiti celoj akademskoj zajednici“, rekla je rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović posle sastanka sa studentima koji drže Rektorat u blokadi.

Sastanak je bio zatvoren za javnost.

Studentkinja Valentina Reković kaže da su tokom razgovora bili odgovorni i da se nisu ponašali kao mala deca „kako neki članovi SNS govore“.
„U konsultaciji sa profesorima koji su nas podržavali, zaključili smo da nam je u interesu da što pre na čistac izvadimo doktorat Siniše Malog, da univerzitet što pre počne da radi na rešenju tog problema, razgovori su se vodili u tom pravcu. Blokada ostaje dok pregovori traju, nema ulaska
Podsetimo, rektorka Popović osudila je upad aktivista vladajuće stranke u zgradu Rektorata, ocenivši da je time narušena autonomija Univerziteta.

Nakon toga su studenti, koji drže u blokadi Rektorat, poručili da su spremni na pregovore i na kompromis. Izvor:N1

PROF.VUJIĆ,DEKAN SA БЕРКЛИЈА

Profesorka Vujić sa Berklija: Ugled Beogradskog univerziteta ugrožen monogo zbog Malog

Doktorat Siniše Malog je očigledan plagijat i ugled Univerziteta u Beogradu je ugrožen, jer već pet godina ne može da donese odluku o tom pitanju, kaže za N1 profesorka Jasmina Vujić, svetski poznata naučnica i prva žena dekan na jednom od 10 najboljih fakulteta u Americi, na Univerzitetu Кalifornije u Berkliju.

Profesorka Vujić rekla je u Novom danu da podržava studente koji su blokirali zgradu Rektorata sa zahtevom da rektorka Ivanka Popovića na RTS-u od premijerke Ane Brnabić zatraži smenu ministra Siniše Malog.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović

Svoj stav je prenela i rektorki Popović prilikom kratkog susreta na ulazu u Rektorat.
„To je bilo sasvim slučajno. Upravo je završila razgovor sa studentima, izlazila je i iskosristila sam priliku da je pozdravim. Ne znamo se, ali je prepoznala moje ime, i otprilike mi je rekla: ‘Ali dopustite da proces ide kako treba, da se vrati ponovo na Rektorat i onda ćemo odlučiti’. Rekla sam joj da to traje pet godina, da je to ping pong, i da ovo nije način da se reši očigledan plagijat, što je profesor Raša Karapandža, sa kojim isto sarađujem godinama, i dokazao preko softverske podrške“, kazala je Vujić.

Studente koji blokiraju rektorat, kako je dodala, podržava zato što smatra da Beogradski univerzitet treba da čuva svoju autonomojiu.

„S jedne strana imamo ministra finansija koji odlučuje o budžetu, s druge strane se odlučuje o njegovom doktoratu na istom univerzitetu. Univerzitet mora da zadrži svoj kvalitet, ugled u svetu, jer je došlo dotle da mi na Berkliju – ima nekoliko profesora našeg porekla – sada razmišljamo da li ćemo primiti studente Beogradskog univerziteta na doktorske studije ukoliko je nivo znanja otišao dole i ugled samog univerziteta otišao dole“, upozorila je ona.

Istakla je da samo u Silicijumskoj dolini radi njenih 1.000 kolega sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

„To znanje na Beogradskom univerzitetu (…) omogućilo nam je da postignemo šta smo postigli. Ne bih želela da se uruši ugled Beogradskog univerziteta“, rekla je Vujić.

Odlazak u Sjedinjene Države omogućio joj je usavršavanje u oblasti nuklearne fizike, budući da se u Srbiji, kako je istakla, ne dizajniraju nuklearni reaktori, niti se objavljaju istraživanja o primeni u medicini.

Bila je prva profesorka u istoriji Fakulteta za nuklearni inženjering na Univerzitetu u Berkliju, na kojem je kasnije izabrana za dekana, čime je postala prva žena na toj funkciji na nekom od fakulteta za nuklearne nauke u SAD.

U nastavu je uvela predmet Nikola Tesla, na kojem se uči o životu, idejama i patentima čuvenog srpskog naučnika. Do 1999. godine, kako je istakla, u Americi se vrlo malo govorilo o Tesli, ali je danas veoma popularan – njegova bista se nalazi u Silicijumskoj dolini, a Ilon Mask je svoju kompaniju za proizvodnju električnih automobila nazvao upravo po Tesli.

Jasmina Vujić trenutno radi na primeni neutrona u terapiji raka.

„Na tome radim već 20 godina, s naše strane inženjerske možemo da optimizujemo energiju i snop, ali čekali smo drugu stranu – medicinsku – da razvije ‘target therapy’ (ciljanu terapiju)“, objasnila je gošća Novog dana.

Sa kolegama u Americi osnovala je i Udruženje elektroinženjera srpskog porekla u SAD koje već godinama daje stipendije srpskim studentima i bavi se humanitarnim radom.

Članica je Političkog sveta pokreta Dveri.- Izvor N1

Obrada:JutarnjiGLASnik                                                    Foto:Screenshot

 

Ostavite komentar