DRUŠTVO SRBIJA

Sutra test iz srpskog, prekosutra matematika, u sredu kombinovani

Mala matura i upis u srednje škole počinju sutra, testom iz srpskog jezika. Test iz matematike radiće se 19. juna, dok je kombinovani test planiran za dan kasnije

Foto: edukacija.rs

Već 22. juna, izaći će preliminarni rezultati, na osnovu kojih će učenici imati okvirnu sliku da o tome koju školu bi mogli da upišu na osnovu broja bodova. Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita je 28. juna i već narednog dana kreću upisi.

Za ovu godinu glavna je novina da je promenjen sistem bodovanja za upis u srednje škole. Ispiti iz srpskog i matematike nose najviše po 13 bodova, a kombinovani test 14 bodova. Tako će maksimalni broj moguće ostvarenih bodova na završnom ispitu iznositi 40, dok će uspeh tokom školovanja nositi najviše 60 bodova. Do ove godine đaci su za uspeh iz škole dobijali 70 bodova, dok se matura vrednovala s 30 bodova. Cilj je, kako je navedeno u Ministarstvu, da se više vrednuju znanje koje đaci pokažu na testu.

Dakle, bodovi ostvareni na osnovu uspeha u osnovnoj školi, sabrani sa bodovima ostvarenim na završnom ispitu, predstavljaju ukupan broj bodova s kojim se đak upisuje u srednju školu.

Konačni rezultati biće objavljeni 28. juna i nakon toga kreće se s predajom liste želja. Raspored učenika po školama izaći će 8. jula. nakon čega sledi upis učenika u srednje škole 9. i 10. jula.

Drugi upisni krug za kandidate koji nisu upisani u prvom krugu, počinje 9. jula kada se predaje lista želja.

Pre završnog ispita u određenim srednjim školama biće održano polaganje prijemnih ispita. Danas je polaganje prijemnog ispita u srednjim školama u kojima se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku. Od 1. do 3. juna planirani su prijemni ispiti u muzičkim školama, od 3. do 5 juna održava se prijemni ispit u baletskim školama. Od 1. do 3. juna biće održani projemni ispiti u umetničkim školama likovne oblasti.

Prijemni ispiti u Matematičkoj gimnaziji i matematičkim odeljenjima održaće se 2. juna., a 3. juna je prijemni iz fizike za učenike s posebnim sposobnostima za fiziku (matematika/fizika) i prijemni ispit za obdarene učenike u računarskoj gimnaziji (matematika).

Od 2. do 3 juna je prijemni ispit u filološkim gimnazijama i filološkim odeljenjima, a 2. juna je prijavljivanje učenika i podnošenje sportske dokumentacije u Sportskoj gimnaziji.

Zadatke rešava 71.661 osmaka

Zadatke iz srpskog, matematike i kombinovanog testa rešavaće 71.661 osmak, a pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže da je dan pre završnog ispita samo šest osoba znalo kako testovi izgledaju i kakvi su zadaci, a svi koji su uključeni u proces su potpisali izjavu o tajnosti. Takvu izjavu potpisali su i ljudi koji učestvuju u distribuciji testova od mesta gde se štampaju do škole. Direktori škola obavezni su da na određenom mestu preuzmu testove najkasnije do pola osam i da ih odnesu u svoje škole, zaključaju u sefove, a tek pred đacima, u prostoriji gde se polaže, iz sigurnosnih kesa pred učenicima se otvaraju testovi. Oni su obavezni da sede u prostoriji u kojoj se radi test, a postoje i supervizori i dežurni nastavnici.

Preliminarni rezultati prijemnog ispita u matematičkim i filološkim odeljenjima, odeljenjima za učenike s posebnim sposobnostima za fiziku i odeljenjima za učenike s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku i za odeljenja u školama u kojima se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku, biće objavljeni 6. juna.

Preliminarni rezultati prijemnog ispita u umetničkim i muzičkim školama su 7. juna, a i podnošenje i rešavanje eventualnih žalbi učenika na rezultate prijemnog ispita su istog dana. Konačni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni 8. juna.

Izvor: Dnevnik.rs, V. Crnjanski

Ostavite komentar