Prve tri države su nam rastočili, a ovu četvrtu rastaču, kaže major Vojske Srbije za Jutarnji GLASnik
DRUŠTVO VAŠ STAV VIDEO GLASNIK

Svaka čast Šabiću: Ni Ministarstvo odbrane nije povlašćeno od odgovornosti

Poverenik podneo krivičnu prijavu
Da neko u Srbiji, bar u ovoj oblasti radi itekako revnosno svoj posao potvrđuje i informacija da je Poverenik za informacije od javnog značaja podneo krivičnu prijavu protiv NN lica iz Ministarstva odbrane. Za gospodina Rodoljuba Šabića nema niti izuzetih niti povlašćenih, profesionalizam je ispred svega i kamo sreće da je u svim institucijama u Srbiji tako.

Razlog krivične prijave koju je podneo poverenik je reagovanje Ministarstva odbrane na izjave u Jutarnjem GLASniku i drugim medijima dva majora, jednog aktivnog Radovanovića i jednog koji je napustio vojsku za koju je živeo Gligića koji su izneli lično viđenje o stanju u Vojsci Srbije.

Na sajtu Poverenika je 6 novembra objavljeno da je podneta krivična prijava protiv NN lica iz Ministarstva odbrane.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneo je krivičnu prijavu protiv NN lica iz Ministarstva odbrane zbog toga što je, bez zakonskog osnova, podatke o ličnosti iz kadrovskog informacionog sistema Ministarstva odbrane i profesionalnog personalnog dosijea D.R., majora i D.G. bivšeg majora Vojske Srbije, dostavilo na veliki broj elektronskih adresa medija, ali i drugih lica u zemlji i inostranstvu.
Poverenik je, prethodno, u sprovedenom postupku nadzora, utvrdio da je došlo do nezakonite obrade ličnih podataka, uključujući i naročito osetljive, koje Ministarstvo u redovnim prilikama tretira kao „tajne“. Nakon sprovedenog postupka nadzora Poverenik je uputio Ministarstvu odgovarajuće Upozorenje.
Ministarstvo odbrane je u izjašnjenju povodom Upozorenja obavestilo Poverenika o nizu mera koje će tim povodom preduzeti, kao i o tome da će tim povodom odgovarajući akti ministra odbrane biti dostavljeni svim organizacionim jedinicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
Poverenik ocenjuje kao dobro i korisno što će Ministarstvo preduzeti navedene mere. Međutim, iako je u Upozorenju Poverenika ukazano na to da je navedenom obradom ličnih podataka povređeno nekoliko zakona i čak izvršeno krivično delo iz člana 146 KZ, u okviru navedenih mera nisu predviđene nikakve mere odgovornosti, pa je Poverenik podneo krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.
Poverenik, ne samo povodom konkretnog slučaja, već generalno, upozorava da je nezakonita obrada podataka o ličnosti iz baza podataka koje po zakonu i u svrhe utvrđene zakonom vode organi vlasti, u svrhu javnog razračunavanja sa kritičarima ili neistomišljenicima, poprimila krajnje zabrinjavajuće razmere, a s tim u vezi posebno brine što i u situacijama kada je sumnja da je izvršeno krivično delo više nego očigledna, izostaje reakcija nadležnih, pre svega tužilaštva.

Povereniku Šabiću sve pohvale za rad u ime svih onih koji pokušavaju da profesionalno rade svoj posao, a samim tim moraju i da kritikuju sve što nije ispravno niti zakonito, ukazuju na greške i propuste u radu kako bi zajedno sa nadležnima pomogle da u Srbiji rade profesionalci i da se ne štiti bahatost i nezakonit rad u svrhu čuvanja pojedinaca od odgovornosti.

SVE JE POČELO SA IZJAVAMA DVA MAJORA REDAKCIJI JUTARNJI GLASNIK

Jutarnji GLASnik je prvi pokrenuo priču majora Gligića povodom ostavke koju je dao u Vojsci Srbije i razloga zašto je od aktivnog oficira prešao u kamiondžije.Pročitajte(Major Gligić: Napuštam VS Jer Se Ne Osećam Kao Pripadnik One Silne Vojske Koja Se Junački Ponela Prema NATO Okupatoru)

Aktivan u Vojsci Srbije major Radovanović je takođe za Jutarnji GLASnik izneo svoja lična razmišljanja o stanju vojske i države. I društvene mreže su se „usijale“ od podrške njihovih kolega.

Istovremeno obojica su izazvala gnev nadležnih u Ministarstvu odbrane koja se ubrzo oglasila saopštenjem za medije, koje je i razlog krivične prijave koju im je uputio Poverenik.

„I dok si spreman da daš život za otadžbinu, dobar si… al’ ako im zasmetaš… e onda se spremi za najveća poniženja i najniže udarce“, pričao je doskorašnji major Vojske Srbije Dragan Gligić za Jutarnji GLASnik

Dragan Gligić, bivši major izneo je svoje razloge u javnim glasilima i nastupom na televiziji, zbog čega je bio prinuđen da da otkaz, a naveo je neka svoja lična viđenja stanja u vojsci. Pročitajte i pogledajte(Major Gligić: Dikoviću, Ne Laži Više Čime Vojska Raspolaže! Generali Koji Su Najureni, U Ratu Su Išli Rame Uz Rame Sa Nama, Od Ovih Sadašnjih Ne Prepoznajem Nikoga -Video)
Major Dejan Radovanović, aktivan u Vojsci Srbije obratio se redakciji Jutarnjeg GLASnika sa željom da se ljudi koji razmišljaju “svojom glavom” okupe i da pisanjem i otvaranjem očiju, najsnažnijim oružjem “perom” osvetljavaju medijski mrak Srbije. Pročitajte (Prve Tri Države Su Nam Rastočili, A Ovu Četvrtu Rastaču, Kaže Major Vojske Srbije)

Poštovani u redakciji Jutarnjeg GLASnika,
Zahvaljujem što ste prvi hrabro plasirali tekst o stanju u Vojsci Srbije i slučaju majora Dragana Gligića na sajtu Jutarnji GLASnik i otvorili „Pandorinu kutiju“, što je doprinelo da se i drugi, doduše retki mediji kao što su „Danas“ i emisija “Život priča” Tanje Vojtehovski, pozabave ovom temom.

Dragan Gligić i ja smo zakleti vojnici SFRJ, SRJ, DZ SCG i RS. Prve tri države su nam rastočili, a ovu četvrtu rastaču, kako zemlju, tako i narod. Laži, obmane, iluzije, licemerje, kriminal, razvrat, uništavanje, samovolja, kabadahijanje, ucene, pretnje, psihofizički teror i povrh svega, srozavanje dostojanstva čoveka ispod svih do sada poznatih granica.

Više od tri decenije temeljnog razaranja treba pokušati zaustaviti. Ko? S kim, čime? Dobra namera nije dovoljna. A kako izvesti takav poduhvat, a da ne bude krvi do kolena, pa da se opet u Beograd nasadi budak koji će i dalje da radi isto? Pitanja o kojima samo pravi rodoljubi razmišljaju.Major Radovanović

Mi profesionalci smo zakleti vojnici SFRJ, SRJ, DZ SCG i RS. Prve tri države su nam rastočili, a ovu četvrtu rastaču

Major Radovanović je bio i podrška Gligiću u emisiji „Život priča“ na Prvoj tv.

Šta reći nego :
Suicidni majori i agresivni alkoholičari nagrađivani u Vojsci Srbije? Kad su ratovali bili su dobri, a kad kritikuju?

Pročitajte:Vulin Koristi Tajne Podatke MUP-A Da Diskredituje Oficire Koji Su Ispričali O Katastrofalnom Stanju U Vojsci Srbije

Major Gligić: Dikoviću, ne laži više čime vojska raspolaže! Generali koji su najureni, u ratu su išli rame uz rame sa nama, od ovih sadašnjih ne prepoznajem nikoga (video)
Foto: Privatna arhiva, Printscreen

Ministarstvo odbrane se ubrzo oglasilo skandaloznim saopštenjem u kome iznose da je Gligić tokom službe iskazivao neprimereno ponašanje, „sa sklonošću ka prekomernom i čestom konzumiranju alkohola van radnog vremena, što je pratilo i agresivno i nasilničko ponašanje“, o čemu, kako navode. postoje i zvanični izveštaji nadležnih organa. Oni su nastupe u medijima bivšeg majora VS Dragana Gligića ocenili kao neistinite, veoma tendenciozne i senzacionalističke. Ministarstvo odbrane je otišlo i korak dalje, te je javnosti predočilo podatke o navodnim suicidnim sklonostima majora Gligića.

Optužbe i protiv majora Radovanovića

Ministarstvo odbrane iznelo je i niz optužbi na račun majora Dejana Radovanovića, koji je dao javnu podršku majoru Gligiću, navodeći da je „sklon nevojničkom ponašanju“ zbog čega je više puta disciplinski kažnjavan, da je osuđivan zbog zloupotrebe službenog položaja, kao i da je supruga protiv njega podnela prijavu zbog nasilja u porodici, „jer je sklon agresiji i alkoholizmu“.

Gligić se na navode Ministarstva samo nasmejao, ističući da je sve izrečeno – laž.

„Oni moraju nekako da se operu, jer javnost saznala kakvo je zaista stanje u vojsci. Sve što su izneli u saopštenju medijima je laž, i svoje navode će morati da dokažu“ , rekao je tada major Gligić, koji sada vozi kamion nakon što je svojevoljno napustio vojsku u julu ove godine.

„I dok si spreman da daš život za otadžbinu, dobar si… al’ ako im zasmetaš… e onda se spremi za najveća poniženja i najniže udarce“, rekao je doskorašnji major Vojske Srbije Dragan Gligić za Jutarnji GLASnik.
A mi se pitamo, ako je „iznošenje intimnih detalja i neproverenog prljavog veša iz života“ pripadnika Vojske Srbije osveta bivšem majoru, kako li će se tek osvetiti aktivnom oficiru majoru Dejanu Radovanoviću?

Autor i izvor: Jutarnji GLASnik                  Foto: Privatna arhiva, Screenshot

Ostavite komentar