DRUŠTVO GRADOVI SRBIJA VERA I VEROVANJE

Tradicionalna priredba posvećena omiljenom srpskom pastiru patrijarhu Pavlu

U Čačku održana priredba posvećena patrijarhu Pavlu

ČAČAK – U velikoj dvorani gradskog Doma kulture u Čačku je održana svečanost „Dani patrijarha Pavla” kojom se, prvi put, uspostavlja tradicionalna priredba posvećena omiljenom srpskom pastiru.

Patrijarh Pavle se iskušavao u ovom kraju, u manastirima Vujan i Svete Trojice, a zamonašio pre 70 godina nedaleko odatle, u Blagoveštenju, na Kablaru, iznad Ovčar Banje.

Nadahnuto slovo o blaženopočivšem patrijarhu srpskom držao je akademik Matija Bećković, podsetivši na jevanđeoski put i način života Gojka Stojčevića iz Kućanaca u Slavoniji, prenosi Tanjug.

„Kad smo odlazili od njega iz bolnice, prethodno tražeći blagoslov, on je iznemoćalom rukom načinio krst u vazduhu da se činilo da će taj krst ostati za sva vremena. A čitavog svog života kao da da je ispunjavao sopstvene reči: Kad se čovek rodi ceo svet se raduje, a samo on plače. A treba da živi tako da kad umre, ceo sve plače, a samo on se raduje”, rekao je Bećković.

„Kad smo sahranjivali patrijarha Pavla ceo svet je video sliku srpskog naroda, najveći prizor otkad srpski narod postoji. Nismo birali zemlju, veru i narod u kome ćemo se roditi, ali smo birali da li ćemo biti ljudi ili neljudi”, kazao je Bećković.

Tradicionalna priredba posvećena omiljenom srpskom pastiru patrijarhu Pavlu

Liturgijske pesme pojalo je Prvo beogradsko pevačko društvo, a svečanosti su prisustvovali crkveni i gradski zvaničnici.

Najveća sala u gradu, sa 700 sedišta, bila je tesna za sve posetioce, pa je više stotina meštana stajalo na ulazima, prateći svečanost u čast izuzetnog srpskog kaluđera i podvižnika.

Izvor: Politika  Foto: Screenshot

Ostavite komentar