DRUŠTVO SRBIJA

U 101. godini napustila nas je profesorka Smilja Avramov

U 101. godini napustila nas je profesorka Smilja Avramov

Genocid je jedna od centralnih tema njenog naučnog opusa

Smilja Avramov, poznati stručnjak za međunarodno pravo, preminula je danas u 101. godini u svom stanu u Beogradu.

Profesorka je, kako je saopšteno iz Udruženja krematista „Oganj“, bila njihov dugogodišnji član, a u februaru je povodom njenog 100-og rođendana upriličena svečana Akademija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Smilja Avramov je rođena 15. februara 1918. godine u Pakracu, gimnaziju je završila u Sušaku 1936. a obrazovanje u Beču prekinuo je Drugi svetski rat tokom koga je ubijeno jedanaest članova njene porodice u logoru Jasenovac.

Ovaj genocid, koji joj je desetkovao porodicu, ostaviće neizbrisiv trag i uticati na to da zločin genocida postane jedna od centralnih tema njenog naučnog opusa, a ona jedan od vodećih svetskih stručnjaka za problematiku genocida.

Pravni fakultet završila je u Zagrebu 1947, doktorirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1950. godine, a stručno se usavršavala u Londonu i u SAD, na univerzitetima Harvard i Kolumbija.

Od 1973. godine do odlaska u penziju 1985, bila je šef Katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose. Predavala je po pozivu i na brojnim univerzitetima u Evropi, Aziji i Americi, a od 1980. do 1982. i predsednica svetskog Udruženja za međunarodno pravo.

Tokom 1991. i 1992. godine, kao stručni konsultant predsednika Republike Srbije Slobodana Miloševića, učestvovala je na međunarodnim konferencijama vezanim za raspad SFRJ. Kasnije će biti jedan od osnivača Odbora za zaštitu Srba od Haškog tribunala, formiranog 1996. godine.

Iz braka sa Dušanom Avramovim, visokim državnim funkcionerom bivše SFRJ, bankarom i diplomatom, profesorka Avramov ima dve ćerke, Draganu i Radmilu, kao i unuke i praunuke, prenosi Blic.

Na njen rođendan pre nekoliko godina, tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić dodelio joj je najviše odlikovanje – Sretenjski orden prvog stepena.

Ona je Srbiji uzvratila ljubavlju: „Svako veče kad se molim za zdravlje moje dece ne propustim da se pomolim za Srbiju. Pomozi Bože Srbiju, zaslužila je. Časna je to zemlja.“

Mesto i vreme sahrane biće naknadno saopšteni.

Izvor: Jutarnji GLASnik                                       Foto: Screenshot

Ostavite komentar