DRUŠTVO

U Bačkoj Palanci obeležavanje 23. godišnjice „Oluje“

U Bačkoj Palanci obeležavanje 23. godišnjice „Oluje“

Centralna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ biće održana u Bačkoj Palanci.

Printscreen

Manifestacija obeležavanja biće održana uz prisustvo državnog vrha na stadionu Sportsko-rekreativnog centra „Tikvara“ u Bačkoj Palanci.

Parastos žrtvama održaće patrijarh Irinej, posle čega će se okupljenim obratiti svedok stradanja Jelena Knežević, koja je avgusta 1995. u izbegličkoj koloni došla u Srbiju, a zatim predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovaće predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri, predstavnici Vlade Republike Srpske, članovi Skupštine Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske i drugih državnih organa Srbije i Republike Srpske, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, u akciji „Oluja“ proterano je više od 200.000 krajiških Srba, dok je više od 2.000 izgubilo život ili se vode kao nestali.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica u automobilima, kamionima, na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju i BiH.

Izvor: Beta

Ostavite komentar