DRUŠTVO VESTI

U Beloj Crkvi obeležena godišnjica antifašističkog ustanka

Polaganjem venaca i odavanjem počasti kod spomenika Žikici Jovanoviću-Špancu, u Beloj Crkvi je obeležena 77. godišnjica od izbijanja antifašističkog ustanka u Srbiji u Drugom svetskom ratu.

Državnu ceremoniju predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević koji je ocenio da je oružanom akcijom Rađevačke partizanske čete Valjevskog partizanskog odreda u Beloj Crkvi kod Krupnja 7. jula 1941. godine, „započela propast Hitlerove nacističke mašinerije“.

„Jugoslovenski partizanski pokret bio je najefikasniji pokret otpora u čitavoj pokorenoj Evropi, stvarao je najveće probleme nemačkom Vermahtu i neprestanom borbom vezivao ne mali broj fašističkih armijskih korpusa tokom rata“, kazao je Đorđević, a prenelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

On je ocenio da je Narodnooslobodilačku borbu u Jugoslaviji najvećim delom na svojim plećima izneo srpski narod, čime je kako je rekao, u ne maloj meri doprineo osujećenju plana Adolfa Hitlera da u prvom silovitom naletu zauzme Moskvu i uništi Crvenu armiju.

„Na taj način su dva bratska slobodarska naroda, srpski i ruski, svaki na svoj način i shodno svojoj brojnosti, strateškom položaju i raspoloživim resursima, više od drugih bila zaslužna za poraz fašizma na tlu Evrope. Ujedinjeni u toj zajedničkoj borbi, srpski i ruski narod, u krajnjem ishodu, doneli su slobodu svim drugim narodima Evrope“, naveo je Đorđević.

Pored ministra, vence na spomenik Žikici Jovanoviću-Špancu položili su i članovi delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici opštine Krupanj, SUBNOR-a Srbije kao i građani.

Rađevačka četa Valjevskog partizanskog odreda održala je 7. jula 1941. godine narodni zbor u Beloj Crkvi sa koga je pozvala seljake na antifašističku borbu protiv okupatora.

Toga dana Žikica Jovanović-Španac je ubio dvojicu žandarma koji su došli da rasture zbor.

Od 1945. do 2001. godine, 7. jul se proslavljao kao Dan ustanka naroda Srbije.

Izvor: Beta

Ostavite komentar