Skoro 4.000 zaposlenih u prosveti tehnološki višak!
DRUŠTVO SRBIJA

U Srbiji 14 odsto odraslih nema završenu osnovnu školu

U Srbiji 14 odsto odraslih nema završenu osnovnu školu

Prema poslednjem popisu stanovništva u Srbiji, 14 odsto odraslih nema završenu osnovnu školu iako je ona po zakonu obavezna, dok diplomu srednje škole nema svaka peta odrasla osoba.

Drugu priliku da se obrazuju odrasli imaju kroz redovan školski sistem i to u 80 škola u Srbiji. Tu priliku svake godine iskoristi oko 4.000 ljudi, a njihovo osnovno obrazovanje i stručna obuka traju tri školske godine.

U prvoj godini uče gradivo koje je predviđeno za osnovce od prvog do četvrtog razreda, u drugoj gradivo petog i šestog razreda, dok u trećoj gradivo sedmog i osmog razreda i prolaze tromesečnu stručnu obuku za određena zanimanja.

Slična situacija je i u zemljama Evropske unije. Diplomu srednje škole u EU nema 64 miliona građana, a više od polovine njih koji nemaju diplomu srednje škole je nezaposleno.

Najviši stepen obrazovanja odraslog stanovništva imaju skandinavske zemlje, dok je najniži stepen obrazovanja u južnim evropskim zemljama.

Što se tiče regiona, Slovenija je najviše napredovala u obrazovanju odraslog stanovništva.

Evropska komisija 2014. godine u okviru programa Erazmus plus osnovala je EPALE mrežu – evropsku platformu namenjenu profesionalcima u oblasti obrazovanja odraslih u Evropi, čija je Srbija članica.

EPALE platforma pruža mogućnost pojedincima i institucijama koje se bave obrazovanjem odraslih da se informišu o događajima, razmene resurse i dobre prakse kroz učešće u grupama za diskusiju.

Institucije na tom mestu mogu da predstave svoj rad i postanu deo baze institucija, što im daje mogućnost da ih ostale institucije prepoznaju i po potrebi pozovu da sarađuju na projektima.

Izvor: RTS

Ostavite komentar