U Srbiji i smrt na kredit
DRUŠTVO SRBIJA

U Srbiji i smrt na kredit

U Srbiji i smrt na kredit

Penzioneri u Srbiji su već godinama najredovnije i najurednije platiše pa su zbog toga poželjni klijenti mnogih banaka, prodavnica, odmarališta, banja.

U Srbiji i smrt na kredit
Pixabay

Da bi im olakšao kupovinu različite robe i usluga, Republički fond PIO sklopio je ugovore s gotovo 15.000 preduzeća, kao i s većinom srpskih banja.

Penzioneri, između ostalog, na rate mogu kupiti raznu medicinsku opremu, farmaceutske proizvode, optička pomagala, platiti turističke usluge, nabaviti zimnicu i ogrev, a postoji mogućnost i za odloženo plaćanje komunalnih usluga pa i pogrebnih troškova, podseća novosadski Dnevnik.

Da bi ostvarili prvo na kupovinu robe ili plaćanje neke usluge na rate putem administrativne zabrane, penzioneri treba da prilikom kupovine robe ili plaćanja usluga prodavcu dostave penzionersku karticu, ako su je preuzeli i poseduju, ili kopiju poslednjeg čeka od penzije. Može i izveštaj banke o redovnim primanjima penzija. Osim toga, potrebna im je i administrativna zabrana na obrascu koji izdaje Republički fond PIO, a daju prodavci robe ili usluga.

Rata se mesečno odbija od penzije. Kada penzioneri, kao što je slučaj s bivšim zaposlenima, penziju primaju iz dva dela, administrativna zabrana se stavlja na prvi deo, a ukoliko to nije moguće zbog visine iznosa, onda i na drugi. Procentualne obustave se sprovode i na prvom i na drugom delu penzije.

Izvor: B92

Ostavite komentar