DRUŠTVO

Ukažete na bezakonje, pa umesto pohvale od ministra Udovičića dobijete otkaz

Kako piše Blic, Duško Petrović, savetnik za školski, univerzitetski i rekreativni sport u Ministarstvu omladine i sporta, dobio je otkaz jer je prijavio nenamensko trošenje novca iz budžeta, što se ministru Vanji Udovičiću nije svidelo.
Foto: Screenshot/ Youtube

„Blic“ je u maju pisao o Petrovićevom slučaju kada je protiv njega pokrenut disciplinski postupak za smenu samo zbog toga što je ukazivao na nezakonito postupanje u Ministarstvu. On je tada za naš list izjavio da je sve inicirano falsifikovanim potpisom.

– Kao savetnik sam zadužen da pratim stanje, priređujem analize, dajem predloge. Moj zadatak je da ukažem na nepravilnosti i određene neregularne situacije koje treba rešiti. Poslao sam dopis nadležnim rukovodiocima o brojnim finansijskim nepravilnostima i nenamenskom trošenju budžeta granskih saveza za koje sam nadležan. Umesto da odreaguju ili da mi odgovore, oni pokreću inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka protiv mene – rekao nam je tada Petrović.

Posle više meseci borbe, Udovičić je dao nalog komisiji da Petroviću uruči otkaz, što je ovaj za naš list i potvrdio.

– Kako je odmicao disciplinski postupak, bilo je jasno da ću izgubiti posao na kojem sam radio 10 godina i to samo zato što radim pošteno. Niko ne želi da vidi koliko se čelni ljudi, istrajni u kršenju Zakona, bogate na račun građana dodeljujući sebi pored redovnih plata i dodatne plate kroz posebne ugovore, kako nameštaju i dele otkaze čim ih neko razotkrije. Iz tužilaštva su čak nestajala dokumenta iz predmetne dokumentacije – kaže Petrović za „Blic“.

Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva
Petrović: „Kako je odmicao postupak, bilo je sve jasnije da će me otpustiti“

Početkom nedelje „Blic“ je poslao pitanja na adresu Ministarstva sporta: da li je tačno da je Duško Petrović dobio otkaz, šta je utvrdila disciplinska komisija koja mu je dala otkaz i da li su saslušani svi svedoci i da li je Ministarstvo proverilo sve na šta je ukazivao i utvrdilo da nema protivzakonitih radnji? Odgovore do danas nismo dobili.

Duško Petrović svojevremeno je izradio analizu spornih trošenja i priredio zahtev za vraćanje finansijskih sredstava u republički budžet. Te zahteve rukovodioci nikada nisu potpisali. Umesto toga, protiv njega pokrenut je disciplinski postupak. Kako se disciplinska komisija može oformiti samo ako postoji inicijativa pretpostavljenih, morao je da se nađe „dobrovoljac“ koji će potpisati inicijativu. Pošto je nekoliko njih odbilo, to je na kraju učinio Uroš Zeković, pomoćnik ministra Vanje Udovičića, koji je ubrzo posle toga iz Ministarstva i prešao u FSS. Petroviću je to bilo sumnjivo, budući da ga je Zeković uveravao da to neće učiniti, pa je pomenuti potpis odneo grafologu.

„Blic“ je dobio nalaz veštaka Jožefa Bereca u kom piše da „potpis na ime Uroša Zekovića koji se nalazi u rubrici pomoćnik ministra od 16. 1. 2017. godine, a protiv državnog službenika Duška Petrovića, nije autentičan potpis Uroša Zekovića, pomoćnika ministra“.

Zeković je kasnije izjavio da je on potpisao inicijativu i nadležnima je to bilo dovoljno, bez još jedne provere autentičnosti potpisa.

Falsifikovanje potpisa – praksa u ministarstvu

Za razliku od Petrovićevog otkaza koji je za ministra Udovičića bio prioritet, Ministarstvo nije učinilo ništa da reši slučaj iz maja ove godine o kojem je „Blic“ takođe pisao, a koji se tiče falsifikovanja potpisa službenika Aleksandra Lenca u slučaju nabavke mobilnih telefona. Ni osam meseci kasnije ne zna se ko je odgovoran za krivotvorenje potpisa, što predstavlja krivično delo za koje je zaprećena kazna od tri do pet godina zatvora.

– Pitajte za sve kabinet ministra Vanje Udovičića, verujem da oni već imaju odgovor na sve to. Isto tako verujem u rad tužilaštva i policije da će uraditi svoj posao – poručio nam je Lenc kratko u telefonskom razgovoru.

Izvor: Blic/ Ivana Jasnić Mastilović

 

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar