DRUŠTVO VESTI

Ukida se smanjenje penzija, a sa oduzetim delom šta je ne zna se

Ukida se smanjenje penzija, a sa oduzetim delom šta je ne zna se

Beograd — Zakon o privremenom umanjenju penzija biće ukinut zaključno sa isplatom septembarskih penzija, piše u Nacrtu izmena i dopuna Zakona o PIO, navodi Politika.

Zakon o privremenom umanjenju penzija na snazi je od oktobra 2014. godine, i njime su penzije više od 25.000 dinara smanjene za 22 i 25 odsto.

Novi nacrt predviđa izmene obračuna penzija za poslednju godinu radnog staža i to tako što oni koji odu u penziju početkom godine neće više morati da čekaju tri meseca da zvanična statistika objavi podatke o prosečnoj godišnjoj zaradi, već će im penzija biti obračunata tako što će prosečna mesečna primanja za januar te godine biti pomnožena sa 12.

Penzioneru kome se ne mogu utvrditi godišnji lični koeficijenti ni za jednu kalendarsku godinu, godišnji lični koeficijent iznosiće jedan.

Onome ko nema utvrđeni staž osiguranja za celu kalendarsku godinu, godišnji lični koeficijent utvrđivaće se srazmerno stažu osiguranja navršenom u toj kalendarskoj godini.

Nacrtom je predviđeno oročavanje trajanja privremenih penzija na tri godine.

Nacrt predviđa drugačiji obračun prevremene starosne penzije kod radnika sa beneficiranim radnim stažom koji odlaze u prevremenu starosnu penziju uz smanjene visine penzije.

„Ukoliko neko ko je imao beneficiju tokom radnog veka i ostvario 40 godina radnog staža i ima 54 godine, a treba mu 56 da bi po zakonu otišao u starosnu penziju penali će mu se obračunavati samo dve godine, dok ne ispuni zakonski uslov za punu starosnu penziju“, navodi Politika.

Kako prenosi list, granica se može maksimalno snižavati do 50 godina života za osiguranike koji rade ili su radili na poslovima sa maksimalnim stepenom uvećanja staža osiguranja, prenosiB92.

Penzioneri u potrazi za svojim pravima
Više o beneficiranom radnom stažu: Nema kaznenih poena za policiju, vojsku,…

Do kraja godine svima koji su tokom radnog veka imali beneficiran radni staž biće ukinuti kazneni poeni za penzije, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

To znači da će im se smanjivati potrebne godine života srazmerno godinama staža. Ovo neće važiti za radnike preduzeća u restrukturiranju, niti za bilo koje druge, već samo za one koji su imali beneficije, rekao je Đorđević za Novosti.

To znači, naveo je ministar, da ako se zaposlenom na godinu dana računa 18 meseci staža, za 12 godina rada na takvom mestu on će imati 18 godina staža, tako će mu se za tih šest beneficiranih godina umanjiti broj godina života neophodnih za penziju.

Ovakvi uslovi, prema njegovim rečima, važiće za vatrogasce, policiju, vojsku, rudare…Pravo će moći da ostvare svi, bez obzira na to da li su već u penziji ili tek treba da idu, piše B92.

Izvor: Jutarnji GLASnik                                Foto:Printscreen

Ostavite komentar