DRUŠTVO VESTI

VANREDNA SKUPŠTINA AKPA: Formirati državnu komisiju za problem Pravosudne akademije

U Beogradu je juče, 1. juna 2018. godine, održana vanredna sednica skupštine Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA) sa koje su polaznici ove institucije izrazili bojazan za njenu budućnost i za dalji tok reforme pravosuđa i zatražili hitno formiranje državne komisije za rešavanje problem Pravosudne akademije (PA).

U zaključcima skupštine se navodi da misija PA – da obezbedi fer i objektivne kriterijume za selekciju pravosudnih funkcionera nije ostvarena već 8 godina i da postoje jasne naznake da će se u tekućoj reformi od te ideje odustati, i to kroz tzv. “masovnu sertifikaciju”, tj. upisom na PA prevelikog broja polaznika koji prevazilazi potrebe srpskog pravosuđa i koji bi dobili samo formalnu obuku i tako zadovoljili budući ustavni uslov za izbor na funkciju što bi trajno onemogućilo uspostavljanje meritokratskog principa u izboru.

Ovo otvara pitanje odgovornosti Republike Srbije prema građanima i prema postojećim polaznicima koji postaju kolateralna šteta odustajanja države od reforme, zbog čega je AKPA zatražila hitno formiranje Komisije za rešavanje problema Pravosudne akademije sastavljenu od Ministarstva pravde, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Ministarstva finansija i AKPA, čiji bi zadatak bio da ili napravi plan integracije postojećih polaznika u pravosudni sistem ili zaključi da se takav plan neće realizovati i da se zakonske i reformske projekcije nisu ostvarile.

Vanredna sednica skupštine Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA)
Beograd, 1. jun 2018. godine

ZAKLjUČCI SKUPŠTINE

 

1. BOJAZAN ZA BUDUĆNOST PRAVOSUDNE AKADEMIJE I REFORME U IZBORU SUDIJA
Skupština AKPA, koju čini 90% polaznika Pravosudne akademije (PA), izražava duboku bojazan za budućnost ove pravosudne institucije. Ona je plod pionirskog pokušaja da se u Srbiji zasnuje selekcija i obuka budućih sudija i tužilaca po fer i objektivnim kriterijumima, a ne po ličnim i političkim vezama. To je glavna misija PA koja već 8 godina u našj državi ne može da se ostvari i danas postoje jasne naznake da će se od ovog pokušaja u tekućoj ustavnoj i zakonskoj pravosudnoj reformi odustati.
Svi su izgledi da će značaj i uloga PA ostati marginalizovani kao što su i do sada bili i da će poslužiti samo kao formalitet bez suštinske sadržine u postupku buduće selekcije pravosudnih funkcionera, jer će PA bez ograničenja u vidu prijemnog ispita moći da upiše veliki broj kandidata, čime se gubi svaki smisao pravične selekcije, zbog čega se Skupština AKPA oštro protivi tzv. „masovnoj sertifikaciji“.

2. DIREKTNA ODGOVORNOST REPUBLIKE SRBIJE PRMA POLAZNICIMA AKADEMIJE
Odustajanje od pravične selekcije kandidata otvara i pitanje odgovornosti države prema građanima, ali i prema svim dosadašnjim polaznicima PA koji ne smeju ostati kolateralna šteta odustajanja od reforme.
Postoji direktna odgovornost države Srbije prema svim polaznicima državne obuke za sudije i tužioce PA koji su ovu obuku završili u pogledu budućnosti njihovih karijera. Četiri generacije polaznika je napustilo svoja ranija radna mesta i stupilo na obuku za sudije, jer su tadašnji zakoni predviđali da se sudije biraju u procesu selekcije koju država sprovodi posredstvom Pravosudne akademije. Nakon zakonskih izmena, Srbija se vratila u prošlost i nastavila proces izbora u pravosuđu bez ikakvih merila i kriterijuma, čime je više generacija polaznika ostalo i bez pravosudnih funkcija za koje su se obučavali, ali i bez stalnog radnog odnosa.

3. HITNO FORMIRANjE KOMISIJE ZA REŠAVANjE PROBLEMA PA
Skupština AKPA traži hitno formiranje komisije za rešavanje pitanja polaznika Pravosudne akademije koju bi činili predstavnici Ministarstva pravde, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Ministarstva finansija i AKPA i koja bi u najkraćem roku razmotrila pitanje da li su pravosudnom sistemu potrebni dosadašnji polaznici Pravosudne akademije ili nisu. Ukoliko jesu, potrebno je napraviti plan njihove integracije, u protivnom je potrebno identifikovati problem zbog koga se zakonske i reformske projekcije nisu ostvarile.

Ostavite komentar