DRUŠTVO

Vaša cena je 1,3 miliona evra! Toliko vrede svi organi odraslog čoveka na crnoj berzi

Zbog velikog nedostatka legalno dostupnih ljudskih organa, bubrezi, jetra, srce, pluća, rožnjače veoma su tražena roba na crnom tržištu

Pixabay
Ilegalna trgovina organima generiše od 840 miliona do 1,7 milijardi dolara godišnje, pokazuje izveštaj „Global financial integrity“. Kako se navodi, ta procena se odnosi na pet organa – bubrege, jetru, srce, pluća i gušteraču.
Osim toga, ističe se da cene koje se mogu naći na internetu pokazuju da ukupna vrednost svih organa prosečnog odraslog čoveka iznosi 1.380.000 evra. 
Lekari sa kojima su pričali novinari sarajevskog „Avaza“ navode da se na crnom tržištu mogu naći skoro svi delovi ljudskog tela, a da cene variraju u zavisnosti od toga u kojem se delu sveta nabavljaju. 
Prema njihovim rečima, preko oglasa se najčešće prodaju bubrezi, jer se bez jednog može normalno živeti, dok je najskuplji organ na tržištu srce. Njihova cena je oko 600.000 evra. Najniža je cena ligamenata i zglobova – 6.000 evra. 
„Avaz“ piše da je na internetu ranije bio oglas muškarca koji je u rubrici tehnika – WC kupatilo naveo da prodaje oba bubrega za cenu po dogovoru ili ih menja za BMW X6.
Izvor: 021, Avaz

Ostavite komentar