Večeras preminuo Predrag Ejdus
DRUŠTVO KULTURA VESTI

Večeras preminuo Predrag Ejdus

Večeras preminuo Predrag Ejdus

Srpski glumac Predrag Ejdus preminuo je večeras u 72. godini.

Proslavljeni srpski glumac Predrag Ejdus preminuo je u večeras u Beogradu u 72. godini.Iza sebe je ostavo suprugu Milicu i dvoje dece.

Večeras preminuo Predrag Ejdus
Agencije

Rodio se 24. jula 1947. godine u Beogradu od oca Jevreja i majke Srpkinje. Završio je 14. beogradsku gimnaziju, a diplomirao glumu 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića.

Bio član amaterskog pozorišta Dadov od 1962. do 1968., a član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je odmah nakon diplomiranja 1972. i tu je ostao do 1993, kada je sa Svetlanom Bojković i Predragom – Mikijem Manojlovićem otišao iz pozorišta u znak protesta zbog dolaska Aleksandra Berčeka na mesto upravnika Narodnog pozorišta. Pre toga bio je v. d. direktora Drame Narodnog pozorišta. U Jugoslovensko dramsko pozorište prešao je 1993., a od 2001. je bio vanredni profesor glume na Akademiji umetnosti „Braća Karić“.

Bio je predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije od 1985. do 1989.

U pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije – u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zagrebu, u Nemačkoj, Francuskoj, Kanadi, SAD, Mađarskoj, Švajcarskoj – odigrao je 150 dramskih uloga, a snimio je više od 50 filmova, televizijskih drama i serija. U njegove antologijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Kir Janje, Laze Dunđerskog… Igrao je u predstavama „Faust 1 i 2“, „Kir Janji“, „Glembajevima“, „Mletačkom trgovcu“, „Supermarketu“, „Skupu“…

Izvor: Agencije

Ostavite komentar