DRUŠTVO SRBIJA VESTI

„Vek pobednika 1918-2018“ VS obeležava stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu

Srbija ima čime da se brani

Naša vojska u subotu na 10 lokacija izvodi taktičku vežbu sa bojevim gađanjem „Vek pobednika 1918-2018“. Demonstracija na poligonima „Pasuljanske livade“, „Međa“, „Orešac“, „Borovac“, „Pešter“, „Titel“…

Stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu, Vojska Srbije obeležava u subotu združenom taktičkom vežbom „Vek pobednika 1918-2018“, najvećom u poslednjih nekoliko godina. Oko 8.000 vojnika, pripadnika svih rodova srpskih oružanih snaga, svoju uvežbanost u bojevom gađanju istovremeno će demonstrirati na 10 lokacija širom zemlje – u vojnim kompleksima „Pasuljanske livade“, „Međa“, „Orešac“ i „Borovac“, na privremenim poligonima „Pešter“ i „Titel“, u rejonima Jastrepca, Zvorničkog jezera i Sremske Mitrovice, kao i na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Vežbi u čast obeležavanja veka od pobede u Velikom ratu prisustvovaće i predsednik Aleksandar Vučić. On će se, kao vrhovni komandant, u spremnost Vojske Srbije uveriti na privremenom poligonu „Pešter“, u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milana Mojsilovića. Po završetku prikaza vežbe na „krovu Srbije“, predsednik Vučić će se obratiti javnosti, dok će utiske o „Veku pobednika“ ministar Vulin izneti posle prikaza na kompleksu „Titel“.

Osim 8.000 pripadnika Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, u vežbi koja se izvodi po temi „Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije“ učestvovaće i više od 600 borbenih sistema i vazduhoplova. Kako je planirano, biće utrošene i 103 tone ubojitih sredstava.
U rejonu Sremske Mitrovice, taktičkom vežbom „Tenkovski bataljon na maršu“, za „Vek pobednika“ pripremali su se pripadnici Prve brigade Kopnene vojske, dok su vojnici i oficiri Četvrte brigade Kopnene vojske i Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije generalnu probu imali na Vojnom kompleksu Borovac kraj Bujanovca.

Na poligonima „Međa“ i u Vojnom kompleksu „Titel“, uvežbavalo se oko 2.000 pripadnika Vojske Srbije, uz korišćenje 15 vazduhoplova i više od 35 različitih plovila. Prva brigada Kopnene vojske, Rečna flotila, Specijalna brigada Kopnene Vojske, 250. raketna brigada i 204. vazduhoplovna brigada u Titelu će pokazati forsiranje reke i prevoz tenkova preko pontonskog mosta. Vežba u tom broju i takve težine nije rađena još od vremena JNA.

Atraktivan prikaz združene vežbe biće i na poligonu „Međa“ kod Leskovca. Tu će Specijalne brigade Kopnene vojske, Treći bataljon Vojne policije i pripadnici RViPVO, izvesti više celina taktičke vežbe, a najznačajnije su – specijalni i klasični desant, kao i napad timova na terorističku bazu, na teroriste koji se izvlače i na vozilo i bekstvo terorista u samom vozilu. Posebno zanimljiv segment današnje vežbe biće na Vojnoj akademiji, u kasarni „General Jovan Mišković“ u Beogradu, gde će bataljon Vojne policije specijalne namene „Kobre“ svojim sposobnostima i obučenošću prikazati zašto su jedna od najelitnijih jedinica u Vojsci Srbije.

TENKOVI U RAVNICI

VRLO zapaženo mesto u vežbi „Vek pobednika“ imaće i tenkovi. Učestvovaće njih 100 s kompletnim posadama bez pozivanja rezerve.
Na vojnom kompleksu „Međa“ i u rejonu Sremske Mitrovice, tenkovske jedinice Prve brigade pokazaće svoju osposobljenost za marš u ravničarskim uslovima kao odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost zemlje.

VEŽBALI I LEKARI

U CENTRU sanitetske službe juče je održana završna pokazna vežba „Jesen 2018“, čija je tema zbrinjavanje stradalih i ugroženih u uslovima vanrednih situacija. Učesnici vežbe bile su starešine Centra sanitetske službe, slušaoci 12. klase za rezervne oficire sanitetske službe, kadeti Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane, nastavnici organizacionih jedinica VMA i načelnici organizacionih jedinica te ustanove. Vežbu su pratili i britanski ambasador u Srbiji Denis Kif, pukovnik Nik Ilić, izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu, a u radu vežbe učestvovali su pripadnici britanske delegacije koje je predvodio general Tobi Rouland.

Izvor:Večernje novosti Foto:Screeshot

Ostavite komentar