Oficir VS: Oficiri sanjaju kamion u inostranstvu, zbog Dikovića i generala kriminalaca, neizlečivih alkoholičara i psihopata
DRUŠTVO SRBIJA

Vraća li Srbija vojni rok i Vulinovih 2+1=7

Tri četvrtine građana Srbije podržava ponovno uvođenje redovnog vojnog roka, rezultat je istraživanja koje je pre dva dana objavio Istraživački centar za odbranu i bezbednost (ICOB).

Foto: http://www.vs.rs

Javna polemika oko mogućeg vraćanja obaveznog služenja vojnog roka započeta je još 2011. godine, kada je zvanično obustavljena zakonska obaveza služenja vojske.

Poslednjih godina i od najviših zvaničnika mogu se čuti zalaganja o vraćanju obaveznog vojnog roka, a pomenuto istraživanje samo je potvrdilo često ponovljanu i zloupotrebljenu frazu „rado Srbin ide u vojnike“.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je pristalica obaveznog služenja vojnog roka, ali da realnost govori da bi se država u tom slučaju suočila sa ozbiljnim finansijskim i organizacionim problemima.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane – Đorđr Savić

2+1=7

Zanimljivo da je aktuelni ministar vojni Aleksandar Vulin nije služio vojsku, iako je u njegovo vreme važio obavezni vojni rok. Nakon što su tabloidi otkrili ovu nepopularnu stavku iz njegove biografije, Vulin je u jednom razgovoru sa vojnicima to i lično priznao. Pravdao se velikom dioptrijom, što je inače bio čest argument u izbegavanju služenja vojske.
– Za mladog čoveka je teško kad shvati da nešto ne može, a u godinama je kad misli da može sve. Imao sam dioptriju više od sedam, na jednom oku dva, a na drugom jedan – pravdao se ministar.

– Za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka potrebna je ozbiljna suma novca. Ali, uveren sam i da odziv ne bi bio ni približno tako dobar kao što nam sada govore ankete gde se tri četvrtine građana izjašnjava za služenje vojnog roka. Ne treba zaboraviti da smo imali mogućnost civilnog služenja za specifičnu grupu ljudi s prigovorom savesti, a da je mnogo tatinih i maminih maza izbegavalo da oduži dug državi zloupotrebljavajući tu privilegiju – podseća Radić za „Vesti“.

Redov jeftiniji

Prošle godine Generalštab Vojske Srbije radio je na izradi vojničkog troškovnika, upravo kao deo analize koja bi pokazala koristi i mane eventualnog ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka.

Tada se došlo do zaključka da je vojnik na obaveznom služenju u poređenju sa profesionalcem jeftiniji, budući da ne prima platu, niti mu država uplaćuje poreze i doprinose, ali da dugoročno njegov angažman nije isplativ, jer u vojnoj službi provodi malo vremena.

Službe Generalštaba u obzir su uzele sve izdatke koji podrazumevaju polugodišnji boravak u kasarni. Višemilionski zbir ovih stavki bio je najjači argument države da, uprkos pritisku dela javnosti, pitanje povratka obaveznog služenja vojske ostavi na čekanju.

Civilna odbrana
Obavezno služenje vojnog roka
* Za 74%
* Protiv 26%

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković podsetio je da služenje vojnog roka nije ukinuto „već samo obustavljeno“, uz obavezu uvođenja u vojnu evidenciju i služenja u rezervnom sastavu.

– Ministarstvo je u sklopu organizacionih promena početkom ove godine formiralo Sektor za civilnu odbranu i pripreme, s ciljem unapređenja obuke građana za odbranu zemlje – rekao je Živković prilikom predstavljanja poslednjeg istraživanja o raspoloženju građana da se mladići ponovo uz muziku ispraćaju u vojsku.

Rezerva ode u penziju

U Klubu generala i admirala Srbije, koji okuplja nekadašnje najviše vojne starešine, ističu koliko su odbrambene sposobnosti zemlje oslabljenje ukidanjem obaveznog služenja vojnog roka.

Oni su došli do računice da je od 2011. godine, kada je vojska profesionalizovana, Srbija zbog starenja izgubila oko pola miliona pripadnika rezervnog sastava. Upozorili su da bi za deset godina, ukoliko se ništa ne promeni, srpske oružane snage imale dramatičan manjak ljudstva za popunu ratnih formacija.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Printscreen/ N1

Profesionalna sirotinja

Za razliku od dominantnog mišljenja da je NATO nametnuo Srbiji profesionalizaciju vojske i opremanje po standardima alijanse, Aleksandar Radić tvrdi da su u srpskoj vojsci sami došli do zaključka da je profesionalizacija prepoznata „kao sistem u kom se dobija predvidljiv kvalitet“.
– Nažalost, naš koncept profesionalizacije je ostao nedorečen i slabašan. Mi sada imamo problem kako motivisati nove kadrove za regrutaciju vojnika, podoficira i oficira jer njihov materijalni i socijalni status nije dobar – dodaje Radić

Na sve spremni Švajcarci

U Srbiji koja još nema definisane državne granice postoji deo javnosti koji bi najradije ukinuo vojsku, a troškove na opremanje vojnih snaga smatra nepotrebnim.

Istovremeno, malo je poznato da neutralna Austrija ima obavezno vojni rok od šest meseci. Švajcarska koja nije ratovala dva veka i poznata po svojoj vojnoj neutralnosti ne samo da se nije odrekla obaveznog petomesečnog služenja vojske, već mladići trajno zadužuju naoružanje i opremu i drže je kod kuće, baš kao da im svakog časa može zapretiti rat.

Veterani uzdržani

Istraživanje ICOB je sprovedeno u 11 opština i gradova u Srbiji, u periodu od januara do maja ove godine, na ukupno 1.117 ispitanika oba pola i svih starosnih struktura. Pokazalo se da redovno služenje vojske ima najveću podršku ispitanika starijih od 60 godina, zatim kod mlađih od 40. Najmanju podršku dala je populacija od 40 do 49 godina koja je služila u aktivnom ili rezervnom sastavu devedesetih godina prošlog veka

Izvor: Vesti online/ J. Arsenović

Ostavite komentar