DRUŠTVO VAŠ STAV

Vršnjačko nasilje i nasilje nad decom je posledica anomalija u društvu

INTERVJU: GORDANA ANELKOVIĆ, SPECIJALNI PEDAGOG I PORODIČNI TERAPEUT
Vršnjačko nasilje i nasilje nad decom je posledica anomalija u društvu

Vršnjačko nasilje je pojava koja se dešava u poslednjih 20 godina kada je došlo je do pojačane agresivnosti i u društvu i među decom, a sve u kontekstu u kome živimo svi mi, pa i naša deca, ocenjuje za Jugmediu Gordana Anđelković, specijalni pedagog i porodični terepeut Centra za socijalni rad Leskovac.

Anđelkovićeva je pedagog koji radi na preventivi vršnjačkog i porodičnog nasilja u kome neizbežno posledice trpe deca.

„Trebalo bi napraviti razliku između incedentnih situcija i vršnjačkog nasilja, koje predstavlja vid ponašanja koji se ponavlja, s jasnom namerom deteta ili mlade osobe da povredi drugo dete ili grupu dece. Onda su posledice veće i u nekim situacijam dolazi do trauma dece koja trpe nasilj , a bili smo svedoci da su neka deca pokušavala i suicidi“, naglašava naša sagovornika.

Rad sa decom, žrtvama nasilja je veoma kompleksan
„Radimo u situacijama kada je vršnjačko nasilje veoma izraženo i kada nastavnici ne mogu da prevaziđu problem. Tada radimo sa roditeljim i decom žrtvama nasilja, kako da prevaziđu traumu, ali radimo i sa nasilnikom i njegvom roditeljima. Pokušavamo da pronađemo uzroke takvog ponašanja. Najveću pažnju treba obratiti roditeljima jer su oni zaduženi za njihovo vaspitanje“.

Ipak, neko od takvih roditelja nisu objektivni, ne prihvataju odgovornost jer misle da se na taj način vrši atak na njihovo dete. Mada ima i onih koji prihvate relanost, pa se uključe u rešavanje problema.

Anđelkovićeva kaže da je do pojave vršnjačkog i svih vidova nasilja među decom došlo zbog društva koje je prošlo kroz ratove tokom poslednje decenije prošloga veka, zbog rijaliti programa na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, zbog, često, nepremirenog ponašanja narodnih predstavnika, zbog ljudi iz kriminogenog miljea koji dobijaju prostor u medijima, ali i zbog ekonomskog siromaštva samih porodica dece.

Na videu dole možete pročitati ceo intervju s Gordanom Anđelkoviće, koja govoti i o preventivnim merama ali i o lečenju posledica, a posebno o nasilju na decim nad društvenim mrežama:

Izvor: Jugmedia  Foto:Screenshot

Ostavite komentar