DRUŠTVO POLITIKA

Vučić: Nisam mogao da odbijem poziv majke bolesnog dečaka,napada me društveni „talog“?

Vučić: Nisam mogao da odbijem poziv majke bolesnog dečaka,napada me društveni „talog“?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prilikom posete Institutu za majku i dete poštovao sve zdravstvene procedure i da je u sobu dečaka na hematološkom odeljenju ušao na poziv njegove majke, jer nije mogao da odbije taj poziv.

Vučića, po njemu kritikuje društveni „talog“? Ilustracija Jutarnji GLASnik, Foto: Agencije

U intervjuu za televiziju Prva, Vučić je rekao da je u okviru posete toj bolnici prolazio pored sobe i mahnuo „divnom dečaku Zlatanu“.

„U tom trenutku njegova divna majka izlazi i zamoli me da se slikam sa njenim sinom. Ona nema masku, a ja imam na sebi sve što je potrebno. A kako sam mogao da odbijem majku? Zamislite kako bi izgledale društvene mreže i šta bi mi rekli da sam rekao da neću da se slikam sa detetom“, rekao je on i ocenio da bi mu rekli da je „đubre ili bezosećajni skot“, ili da je to učinio zbog imena dečaka i njegove majke.

Vučić je tako odgovorio na kritike u javnosti zbog toga što je, u pratnji medija, posetio odeljenje sa teško bolesnom decom u jeku sezone gripa.

Predsednik je negirao da je javnost podeljena po tom pitanja već je rekao da napadi na njega stižu iz „jedne vrste socijalnog okruženja u kojoj se nalazi lažna elita, a u stvari društveni talog“.

„Izgubili su mnoge privilegije i ne mogu da se naviku da nema para da više pljačkaju. Ja nemam pet kompanija, nemam niti jednu. Ni ja ni neko moj. A oni su na četiri kompanije uzeli 500 miliona evra“, rekao je on.

On je dodao da je poseta Institutu za majku i dete bila veoma potresna za njega i to ne samo zbog dece koje je video već i zbog majčinske ljubavi koju je tamo video, prenosi Danas.

Da li je predsednik Srbije mislio da su „talog“ društva i predstavnici uglednog Nurdora nije poznato, ali se svako ko iole ima savesti i morala morao na isti način oglasiti i osuditi marketinšku kampanju u odnosu na najvažnije,kao i Nurdor, a to je zaštita zdravlja, gde se između ostalog navodi:

Zaštita zdravlje dece – prioritet svima

„…Takođe, smatramo svojom obavezom da skrenemo pažnju i upozorimo na svaku situaciju u kojoj se ne vodi računa o ovim uslovima i ugrožava život dece obolele od malignih bolesti. Shodno tome, moramo odreagovati na posetu upriličenu za državne funkcionere odeljenju dečje hemato-onkologije u vreme proglašene epidemije gripa u Srbiji.

Posete svim odeljenjima dečje hemato-onkologije su, usled epidemije, već nedelju dana najstrože zabranjenje. Na odeljenja u posetu ne mogu otići najbliža porodica, psiholozi, socijalni radnici, dakle osobe čija je uloga važna u procesu lečenja. Razlozi za ovo su i više nego opravdani, s obzirom da su deca obolela od raka veoma oslabljenog imuniteta i da bi i najmanji kontakt sa bilo kakvim virusom mogao biti rizičan do mere da ugrozi život malih pacijenata.

Smatramo apsolutno nedopustivim da se ova pravila zanemaruju iz bilo kojih razloga. Ulazak na odeljenje pedijatrijske hemato-onkologije u vreme kada je to strogo zabranjeno, u sobe pacijenata, od strane više osoba bez bilo kakve adekvatne zaštite, bez maske i sa otvorenim kontaktom – dakle mimo svih medicinskih standarda – direktno ugrožava život dece koja se leče. Nezamislivo je da bilo ko u njihove sobe uvodi foto-reportere i to pored upozorenja prisutnog lekara da se tamo ne ulazi. Ne smemo i ne želimo da zamišljamo moguće posledice ovakve nemarnosti.

NURDOR, kao odgovorna organizacija čiji je posao zaštita zdravlja, života i interesa dece obolele od raka, ne želi da ulazi u paušalne ocene toga koji su motivi posete organizovane na ovako nemaran način. Država i nosioci državnih funkcija ne bi smeli nikada i ni na koji način da dovode u opasnost živote dece, pa ni iz najboljih mogućih namera.

Kako nazvati ove komentare na saopštenje NURDORA?

U vezi sa navodima kojima je pokušano da se ovakva nemarnost opravda – da se radi o deci čija je prognoza krajnje neizvesna – ovakvu izjavu smatramo krajnje neodgovornom. Pre svega, procenat izlečenja malignih bolesti kod dece je iznad 70%. Na drugom mestu, odmah nakon adekvatne medicinske terapije, neizmerno je važan pozitivan pristup okoline i društvene zajednice, pružanje podrške i vera u izlečenje. Od ljudi sa odgovornih funkcija ne smeju dolaziti izjave poput ove, koje sugerišu da bilo šta potencijalno predstavlja ispunjenje poslednje želje detetu – pa ni to da vidi bilo kog političara.

Dokle god traje lečenje apsolutno je neophodno poštovati sve medicinske standarde u svakom trenutku i pružiti deci i roditeljima svaku vrstu podrške i ohrabrenja. NURDOR svim snagama stoji iza toga i nastaviće da radi SVE što je potrebno da bi Srbija postala zemlja u kojoj su život i zdravlje deteta neprikosnoveni prioriteti. Poštovani uvek i svuda i od strane svakoga.-sajt Nurdor

Izvor: Jutarnji GLASnik                                                Foto: Screenshot

 

Ostavite komentar