DRUŠTVO SRBIJA

VULINOVA LUTRIJA SA NOVOROĐENOM DECOM PRIPADNIKA VOJSKE

VULINOVA LUTRIJA SA NOVOROĐENOM DECOM PRIPADNIKA VOJSKE

DEMANTI NA SAOPŠTENjE MINISTRA ODBRANE

Saopštenje Vojnog sindikata Srbije

Ukoliko je javnost u Srbije mislila da se poslovima igara na sreću bavi Državna lutrija Srbije, onda je ona u velikoj zabludi.

Sa zvaničnog sajta Ministarstva odbrane Republike Srbije, saznali smo da je i ovo ministarstvo počelo da se bavi organizacijom igara na sreću, u sklopu koje ministar Vulin, poručniku Stojanoviću, kao pobedniku nekakve nagradne igre dodelio„Nagradu za hiljaditu bebu od uvođenja solidarne pomoći za rođenje deteta“, a poručnika Stojanovića i njegovu porodicu nagradio sedmodnevnim boravkom u objektima Vojne ustanove „Tara“.

Međutim, problem je nastao kada su se drugi pripadnici Vojske pitali da li je beba poručnika Stojanovića zaista hiljadita rođena beba, s obzirom da se o priznavanju prava na solidarnu pomoć odlučuje u jedinicama, u različitim rokovima, a u Ministarstvu odbrane ne postoji jedinstvena evidencija niti rangiranje o vremenu kada su deca rođena.

VULIN O VOJSCI SRBIJE: Poštuju nas i prijatelji i neprijatelji zbog hrabrosti i stručnosti

Ako zanemarimo činjenicu da ne postoje propisani kriterijumi po kojima je izabrana hiljadita „vojnička“ beba od uvođenja solidarne pomoći za rođenje deteta, jedini zaključak je da Vulin u ličnu dnevnopolitičku promociju sada iskoristio i novorođenu decu pripadnika vojske.

Naime Solidarna pomoć za rođenje deteta propisana je članom 43. Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe („Sl. glasnik RS, br. 25/2015), koji se primenjuje od 21.marta 2015. Vojni sindikat Srbije, tražio je na osnovu člana 8. Zakona o Vojsci Srbije da se pripadnicima Vojske Srbije, prizna pravo na solidarnu pomoć za rođenje deteta iz člana 43. PKU, pri čemu je Ministarstvo odbrane dopisom jedinicama naložila da profesionalnim pripadnicima ne priznaju pravo na solidarnu pomoć za rođenje deteta, jer se po tada datom Mišljenju Ministarstva odbrane, odredbe PKU za državne organe ne primenjuju na pripadnike Vojske Srbije.

Vojni sindikat Srbije je smatrao da takav akt nema uporište u zakonu i pozvao svoje članove da pravdu potraže na sudu, pa je svojim članovima obezbedio pravnu pomoć, nakon čega su po zauzimanju stava Upravnog suda po ovom pitanju, usvojene brojne tužbe i isplaćene solidarne pomoći porodicama pripadnika vojske.

Međutim, Ministarstvo Aleksandra Vulina, zloupotrebom ovih činjenica nastavlja sa lažnim informisanjem javnosti izjavom da je solidarna pomoć za rođenje deteta u vojsku uvedena od 2018. godine na inicijativu vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića.

Jedina je istina da je solidarna pomoć za rođenje deteta uvedena 2015. godine odredbama Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, a da je isplaćena nakon inicijative i represivnih mera Vojnog sindikata Srbije. Istina je i to, da je ovakvim Vulinovim ponašanjem naneta šteta budžetu vojske, na čiji teret je palo plaćanje sudskih troškova. Za nas i javnost je neshvatljivo da i sam Predsednik Vučić, trpi štetu od niza nebuloznih izjava i diletantskih postupaka Aleksandra Vulina, i da na to sve ćuti.

Ilustracija Jutarnji GLASnik, Foto: Ministarstvo odbrane
Ilustracija Jutarnji GLASnik, Foto: Ministarstvo odbrane

Jedino što ministar odbrane sada može da učini da bi ispravio nepravdu koju je načinio ostalim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kojima su se rodila deca i njihovim porodicama je da ih sve nagradi i to istom nagradom kao poručnika Stojanovića, a koju takođe ne poznaje ni jedan vojni propis, niti se zna ko plaća boravke na Tari.

Glavno pitanje je za čije ime ministar Vulin, obmanjuje javnost, da li i to radi po naređenju ,, vrhovnog komandanta“ na koga se svaki dan poziva ili se samoinicijativno, očigledno na štetan način, zloupotrebljavajući i decu pripadnika vojske, priključio kampanji ,,Budućnost Srbije“?

Izvor: Vojni sindikat Srbije  Foto:Ilustracija JG

Ostavite komentar