DRUŠTVO VAŠ GLAS

Zamalo da „Ode „Vinča“ u vazduh!“(Balkanski špijun)VIDEO

Zamalo da „Ode „Vinča“ u vazduh!“(Balkanski špijun)

Nova v.d. direktorka preuzima „Vinču“

POŽELIMO SREĆU DA INSTITUT „VINČA“ RADI USPEŠNO, A DA NAUČNICI BUDU ZADOVOLJNI

Interesantno je koliko nekad filmovi pogađaju pravo u metu. Bilo , ne ponovilo se, sa prethodnom strukturom, mnogo sumnjivih „rabota“ jedino je ostalo nejasno kako niko nije odgovarao ??? (Balkanski špijun, Ode“ Vinča u vazduh)

Posle burnih dešavanja, za novog direktora Instituta „Vinča“ izabrana je prof. dr Snežana Pajović, iz Laboratorije za molekularnu biologiju i endokrinologiju ovog instituta, čiji je bila dugogodišnji rukovodilac. Ona je dobila podršku svih šest prisutnih članova Upravnog odbora (sedmi član je bio na putu) Instituta „Vinča“, a njen izbor potvrđen je u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali uz burno nezadovoljstvo naučnika iz Vinče, jer su dvotrećinski već izabrali za direktora dr Zlatka Rakočevića.

Prof.dr Snežana Pajović v.d .direktorka“Vinče“

Danas 06.09.2019. u toku je primopredaja dužnosti. Jutarnjem GLASniku prof. dr Snežana Pajović se vrlo ljubazno zahvalila na pozivu za intervju, koji će rado dati, ali tokom sledeće nedelje, kada prođu ove obaveze koje trenutno ima.

Ipak je uspela da kaže da je atmosfera „pozitivna“ da su je kolege lepo dočekale, da je uspostavila dobru komunikaciju sa dosadašnjim rukovodstvom i da će učiniti sve da svi u Institutu „Vinča“ budu zadovoljni, jer im je cilj zajednički da „Vinča“ bude uspešna.

 

Ivan A. Gržetić, dekan Hemijskog fakulteta i član UO „Vinče“

Ipak oko izbora direktoramnogi smatraju da je bilo dosta nepravilnosti, kao na primer i da je jedan od članova Upravnog odbora Vinče bio i Ivan A. Gržetić koji je sad kad je bio reizbor za dekana na Hemijskom fakultetu „zaboravio“ da prijavi i da je član UO Vinče, pa su mu kako nezvanično saznajemo tražili zbog sukoba interesa, da mora da podnese ostavku kao član UO Vinče.

Naučnici „crvenim“ kartonima ukazivali na propuste Upravnog odbora „Vinča“

Bilo je pretnji, ucena, „kupovine“ bar tako kažu dobro obavešteni izvori unutar instituta.

U izjavi medijima Pajović je rekla da jedan od glavnih zadataka je reorganizacija, kao i nova sistematizacija. Menjaće se unutrašnji akti Instituta, a sve u skladu sa novim zakonom o nauci. Treba sve da se uskladi sa novim zakonom o nauci, koji je predvideo projektno finansiranje i to mora da bude završeno do kraja godine.

Nova v.d. direktorka „Vinče“ je  izjavila da je jedan od najvažnijih zadataka izdvaja osnivanje poslovnog dela Instituta, preko kog će nauka izaći na tržište, koji će zarađivati i u njemu će se nalaziti centri koji mogu biti i poslovne firme, ali za koje će važiti potpuno drugačiji zakoni nego za naučni deo.

I naučni i poslovni deo biće pod jednom kapom biće jedno pravno lice. Naš cilj je da od „Vinče“ napravimo naučno-poslovni park, odnosno da to bude nacionalni, multidisciplinarni, naučno, poslovni park „Vinča“ kako je to i u svetu, objasnila je Pajović, za Večernje novosti.

Snežana Pajović dodaje da je cilj i da nauka bude svrsishodna za državu koja ulaže sredstva u istraživanja.

– Nauka će biti i dalje dominantna, jer „Vinča“ je najveći naučni institut u regionu, koji ima dobru tradiciju i dobru nauku – kaže Snežana Pajović.

Nije loše podsetiti se i na tekst iz medija, kada je  za v.d. postavljen prethodni direktor, pre 6 meseci.
Policija „češljala“ , ali nije pročešljala Vinču

„Samo pre šest meseci  novoizabrani v.d. direktora Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ Zlatko Rakočević rekao je da je prethodno rukovodstvo izlagalo ljude mobingu i najavljuje da će raditi na tome da se poboljša status naučnika u tom institutu.
Institut su poslednjih meseci potresle brojne afere, u koje su uključeni prethodna direktorka Milica Marčeta Kaninski i njen suprug Slavko Karić, a Rakočević u intervjuu za „Večernje novosti“ kaže da je policija već bila u „Vinči“ i da je pet sati „češljala dokumentaciju“.

„Dali smo im sve što su tražili. Verujem da će sve do kraja biti istraženo“, rekao je Rakočević.

List podseća da je Marčeta Kaninski optuživana da je suprugu Slavku Kariću povećala platu za 100.000 dinara, dok je Karić nedavno uhvaćen kako prima mito i uhapšen zbog trgovine uticajem, što se završilo tako što je Kaninski podnela ostavku.

Karić je i dalje u „Vinči“, ali, kako kaže Rakočević, neće ostati na rukovodećoj funkciji.

Govoreći o statusu naučnika u „Vinči“, Rakočević najavljuje da će naučnici biti na prvom mestu i poručuje da će učiniti sve da se njihov status promeni nabolje.

„Do sada su bili podređeni administraciji. Celokupna uprava i administracija bili su bogovi, a naučnici drugorazredna kategorija. To se videlo i po platama“, rekao je Rakočević.

On je dodao da neće više moći da se desi da neko u administraciji ko je završio privatni fakultet ima platu 200.000 dinara, a naučnik nekoliko puta nižu.

„Ako je ovo institut, onda je osnovna delatnost nauka i naučnici moraju da budu na prvom mestu“, poručio je Rakočević.

On je naglasio da će najpre proraditi na tome da se popravi atmosfera u institutu.

„Stvorićemo normalne uslove za rad, što je važnije od novca. Prethodno rukovodstvo ljude je izlagalo mobingu. Svi su se plašili otkaza, direktorka je pretila BIA, policijom, imenima nekih političara. Ali povećaćemo i plate. Za prošli mesec su već povećane 14 odsto“, rekao je on.

Takođe, kako je dodao, radi se i na novom ugovoru o radu, jer je sadašnji loš.

„Po sadašnjem ugovoru, ako napustite firmu, ne možete tri godine da radite u istoj oblasti. Nauka je specifična i internacionalna stvar i mobilnost naučnika je jedna od najbitnijih stvari za napredak nauke“, istakao je on.

Rakočević smatra i da „Vinča“ mora da se reorganizuje.

„Ja sam u statusu v.d. direktora šest meseci. Za to vreme, nemoguće je uraditi nešto ozbiljnije po pitanju reorganizacije. Za to treba bar pet godina“, rekao je on.“

POŽELIMO SREĆU DA INSTITUT „VINČA“ RADI USPEŠNO, A DA NAUČNICI BUDU ZADOVOLJNI

Interesantno je koliko nekad filmovi pogađaju pravo u metu. Bilo , ne ponovilo se, sa prethodnom strukturom, mnogo sumnjivih „rabota“ jedino je ostalo nejasno kako niko nije odgovarao???

Struka se pita, a ne političari, ako hočemo prosperitet

VIDEO: BALKANSKI ŠPIJUN: Zamalo da „Ode „Vinča“ u vazduh!“

Citat iz Video klipa

„Sad ćete da vidite kakva je to mafija! On je naučnik, radi u „Vinči“, naučnik šeta sa špijunom i priča li priča. Objašnjava plan Vinče, a ovaj sluša i pamti, naučen u terorističkim centrima, da sve sluša i pamti. Ode „Vinča“ u vazduh!“

 

 

 

VIdeo: Danice, znaš li ti šta je „Vinča“

 

Izvor:JutarnjiGLASnik                                            Foto: Screenshot,Jutarnji GLASnik

 

Ostavite komentar