DRUŠTVO VERA I VEROVANJE

Zasijao čudesni blagodatni oganj, svetlost se raširila u Hramu Hristovog groba! „Oj Kosovo, Kosovo“ orilo se Jerusalimom

„Oj Kosovo, Kosovo“ orilo se Jerusalimom

Veće grupa srpskih hodočasnika došla je da celiva Hristov grob i izazvala je veliku pažnju prisutnih.

Na Veliki petak dan kada je Isus razapet u Jerusalimu vernici su pevali „Oj Kosovo, Kosovo“noseći krstove i ikone.

Veliki broj vernika iz Srbije je i ove godine posetio Svetu zemlju u susret velikom hrišćanskom prazniku Uskrsu.Skoro svako od hodočasnika nosio je krst.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci vernika koji pevaju pesmu „Oj, Kosovo, Kosovo“, prilikom ulaska u hram Vaskrsenja Hristovog.

Zapaljen Blagodatni oganj pred hiljadama vernika

Pravoslavni hrišćani iz celog sveta su prolazili ulicama jerusalimskog starog grada sledeći korake Isusa.

Mnogi su nosili drvene krstove, a neki i krunu od trnja na glavi.

Naoružani izraelski policajci čuvali su red duž tog Puta suza, Via Dolorose kojim je Isus prošao na putu do raspeća.

HRISTOS VASKRSE! ČUDO BOŽJE U JERUSALIMU: Zasijao čudesni blagodatni oganj, svetlost se raširila u Hramu Hristovog groba! (FOTO, VIDEO)

Blagodatni oganj uvek se čeka na istom mestu i u isto vreme – u crkvi Vaskrsenja Isusa Hrista odnosno Grobu Gospodnjem, na Veliku subotu pre podne, a silazi i pali se jedino pravoslavnom patrijarhu.

Pojava blagodatnog ognja po vernicima predstavlja vidljivu projavu Duha Svetoga i potvrdu vaskrsenja Isusa Hrista.
Prisutni u Hramu Groba Gospodnjeg dočekali su vatru uz povike „Hristos vaskrse!“. Vernici su zapalili svežanj od 33 sveće, po broju godina koje je Hrist proveo na zemlji.

Svake godine uoči Vaskrsa, na Veliku Subotu, kod Hristovog Groba, pravoslavni patrijarh moli se Bogu da pošalje Blagodatni oganj na njega i hodočasnike. Sveti oganj javlja se samo pravoslavnima.

Manastir Časnog Krsta je usamljen vizantijski manastir koji se nalazi izvan starog grada Jerusalima. Po predanju, manastir se nalazi na mestu na kome je raslo Lotovo drvo od koga je napravljen Krst na kome je razapet Hristos.

Na Maslinovoj gori nalazi se Vidikovac, odakle se može videti ceo Sveti grad.

„Oj KOsovo,Kosovo“orilo se u Jerusalimu

Tu je i crkva „Oče naš“, mesto na kome je nastala najčuvenija i najlepša molitva u slavu Boga. Mesto Vaznesenja čuva poslednju Hristovu stopu. To je mesto sa koga se Hristos vazneo na nebo 40 dana posle Vaskrsenja. Ruski manastir Vaznesenja ima zvonik visok 64 metra – dovoljno visok da bi hodočasnici koji su nemoćni da pešače do Jordana mogli da ga vide izdaleka. Zvono teško osam tona dovukli su ruski hodočasnici.

Izvor:Agencije                                          Foto:Screenshot ,Društvene mreže

Ostavite komentar