20.000 hektara srpskih oranica umesto u zakup paorima, biće prodato Arapima, Matijeviću, Kostiću i Miškoviću?

BEOGRAD – Jedan od najviših čelnika konglomerata iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Kalim Abdula al Darei na Svetskom forumu za inovacije i poljoprivredu najavio je da su za srpske njive, ali i njive u još nekim državama već izdvojili 130 miliona dolara, piše Blic.

Ne zna se koliko će iz te kase tačno biti izdvojeno za kupovinu u Srbiji, ali ono što se zna to je da će im vrata za ovakvu transakciju biti potpuno otvorena u septembru, kada po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU moramo na svetsko tržište da stavimo srpske oranice.

Doduše, piše Blic, država je najavila ograničenja koja će to umnogome otežati. Međutim, to za Arape ne bi trebalo da predstavlja nikakvu prepreku. Oni jednostavno mogu da kupe neku srpsku firmu i preko nje realizuju transakciju.

Ako se planovi „Al Dahre“ realizuju, oni će postati jedan od najvećih veleposednika u Srbiji i ozbiljno će u ovoj oblasti ugroziti primat trojici srpskih biznismena, koji su trenutno neprikosnoveni vladari nad poljoprivrednim zemljištem u Srbiji.

„Al Dahra“ i srpski velikoposednici

Foto: RAS / RAS Srbija, Blic

Reč je o Petru Matijeviću. Matijević ima blizu 28.000 hektara oranica. Miodrag Kostić 24.000 hektara i Miroslavu Miškoviću blizu 16.000 hektara.

Kupovinom 20.000 hektara, uz sadašnjih 1.000, do kojih su došli otkupom 51 odsto „Rudnap agrara“ od Vojina Lazarevića, Arapi bi izbili na treće mesto. A naši veleposednici teško mogu da ih u tome ometu. Svi zajedno nemaju toliki novac da bi mogli da uđu u ravnopravnu trku s njima.

Pitanje je i da li će te trke uopšte biti jer između Srbije i Emirata postoji sporazum o zajedničkom ulaganju pa bi ovih 20.000 hektara moglo i kroz ovu formu da dođe do Arapa.

Paori smatraju da ovo nije dobra vest i da preti opasnost da najveće srpsko blago ode u tuđe ruke.

„Srbija će svoj najveći rudnik zlata, zemlju, dati Arapima i drugim strancima. Ozbiljne države oranice ne prodaju tako lako strancima, već ih izdaju u zakup svojim paorima“. – kažu iz udruženja Bačkih paora.

Sličan stav imaju i stručnjaci.

„Umesto Arapima i drugim strancima država bi trebalo da se da u zakup srpskim seljacima. Od toga bi se zaradilo tri milijarde evra“. – navodi za „Blic“ poljoprivredni stručnjak Branislav Gulan.

Foto: subvencije.rs, Izvor:  SEEbiz / Blic

Tags:, ,

Оставите одговор