EKONOMIJA HRONIKA

7,2 miliona evra za firme povezane sa Vučićevom kumom Nikolom Petrovićem

Hidroelektranama u vlasništvu EPS-a i onim povezanim sa Nikolom Petrovićem isplaćeno je preko 21 milion evra, više od polovine ukupnog novca koji građani daju za struju dobijenu iz malih hidroelektrana.

Protesti građana protiv izgradnje ovakvih elektrana pokazuju da javni interes često ostaje zaklonjen interesom investitora, piše CINS u svom tekstu Male hidroelektrane: Država i firme povezane sa Vučićevim kumom najviše profitiraju“

Foto: Tanjug

Suočena sa zahtevima Energetske zajednice da poveća udeo električne energije dobijene iz obnovljivih izvora, vlast godinama podstiče privatnike da investiraju u njih, uključujući i biznis malih hidorelektrana. Međutim, prema uporednoj analizi podataka Republičkog zavoda za statistiku i EPS Snabdevanja od malih hidroelektrana je u 2016. godini otkupljeno svega oko pola procenta ukupno proizvedene struje, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

Investitori koji su izgradili male hidroelektrane i za njih od Ministarstva energetike dobili status povlašćenog proizvođača električne energije, profitiraju tako što im država otkupljuje struju koju proizvedu, po unapred određenim, višim cenama. Novac kojim država vrši otkup dolazi od građana Srbije, kojima su zbog toga posebnom naknadom uvećani računi za struju.

CINS otkriva da je investitorima malih hidorelektrana u periodu od 2013. do 2016. godine za proizvedenu struju isplaćeno više od pet milijardi dinara, odnosno, više od 41,6 miliona evra. Od toga, nešto manje od 14 miliona evra je otišlo u ruke same države, odnosno Drinsko-Limskih elektrana, koje su u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS). Više od 7,2 miliona evra je isplaćeno firmama povezanim sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i njegovim poslovnim partnerima.

Državni interes Srbije u izgradnji obnovljivih izvora energije se ogleda u obavezi prema Energetskoj zajednici da do 2020. godine iz obnovljivih izvora proizvodi 27% električne energije. Jasan je bio i motiv investitora – CINS je još 2015. godine pisao kako je interesovanje za gradnju malih hidroelektrana veliko jer njihovi vlasnici tokom 12 godina od puštanja elektrane u rad imaju garanciju države da će od njih struju kupovati po višim cenama.

Podsticajnu otkupnu cenu za proizvedenu struju utvrđuje država, a određuje se u zavisnosti od vrste i snage elektrane, kao i maksimalnog efektivnog vremena njenog rada.

U periodu od 2013, otkad je ovaj način subvencionisanja u upotrebi, pa do kraja 2016, oko polovine od isplaćenih nešto više od 41,6 miliona evra vlasnicima malih hidroelektrana je otišlo državi i firmama povezanim sa kumom Aleksandra Vučića, Nikolom Petrovićem, te njegovim poslovnim partnerima, Draganom KlisuromNenadom Mihajlovićem i Nenadom Kovačem.

Prema podacima EPS Snabdevanja, firme u okviru EPS-a koja objavljuje izveštaje o otkupu struje, Drinsko-Limskim elektranama je u ovom periodu isplaćeno skoro 14 miliona evra – za hidroelektrane Ovčar BanjaMeđuvršje Radaljska Banja.

U pisanom odgovoru EPS-a novinarima CINS-a stoji da su ove male hidroelektrane status povlašćenih proizvođača dobile u skladu sa Zakonom o energetici i uredbama Vlade Republike Srbije koje regulišu oblast obnovljivih izvora energije. Oni navode i da im prihodi zavise od količine proizvedene energije i podsticajne cene:

„Navedene tri hidroelektrane JP EPS nisu ni na koji način u povoljnijem položaju u odnosu na sve ostale male hidroelektrane u privatnom vlasništvu sa statusom povlašćenog proizvođača.”

Eco Energo Group je vlasnik sedam malih hidroelektrana koje imaju status povlašćenog proizvođača i sve se nalaze u Opštini Crna Trava, na jugoistoku zemlje. Ovoj firmi, čiji je direktor danas Nikola Petrović, je u ovih četiri godine isplaćeno više od pet i po miliona evra.

Vlasnici Eco Energo Group-a su Dragan Klisura i – preko svojih drugih firmi – Nikola Petrović, Nenad Kovač i u manjem procentu Vera Ristić. Do 15. juna prošle godine je među vlasnicima bio i Nenad Mihajlović.

Eco Energo Group, njeni vlasnici i sam Petrović su takođe vlasnici male hidroelektrane Jabukovik u opštini Crna Trava, koja je od građana Srbije u ovom periodu dobila skoro 1,1 milion evra.

Hidroelektrana Županj je kao povlašćeni proizvođač dobila gotovo 600 hiljada evra. Njen vlasnik je kompanija Eco glotec u kojoj Nikola Petrović od oktobra 2017, preko firme Eko Vlasina, ima 10 posto vlasništva, koliko imaju i Dragan Klisura i Nenad Kovač. Ostalih 70 posto udela pripada švajcarskoj firmi Glotec International.

Na taj način su firme u kojima Petrović i njegovi partneri imaju isključivo ili većinsko vlasništvo, ukupno raspolagale sa preko 6,6 miliona evra, a ako se na to doda i Županj, odnosno Eco Glotec u kojem su manjinski vlasnici – sa više od 7,2 miliona evra.

Novinari CINS-a su tražili intervju sa predstavnicima firme Eco Energo Group, ali ga nisu dobili do objavljivanja ovog istraživanja. Nikola Petrović je, nakon što mu se novinarka CINS-a predstavila, spustio slušalicu. Nije odgovarao ni na SMS poruke.

Novinarka CINS-a pozvala je i firmu Eco Glotec. Pre nego što je spustila slušalicu, osoba koja se javila se predstavila se kao radnica firme Eco Energo i rekla da su obe firme na tom broju, ali da direktor Eco Gloteca nije dostupan za razgovor, a da ona nije ovlašćena da daje informacije novinarima.

Petrović je od septembra 2012. godine do kraja 2016. godine bio direktor Elektromreža Srbije (EMS), državnog preduzeća koje se nalazi u sklopu energetskog sistema Srbije. U tom periodu je zvanično izašao iz firme Eco Energo Group, u kojoj je pre toga bio vlasnik, a vratio se kao vlasnik i direktor nedugo nakon odlaska iz EMS-a.

Klisura je vlasnik firme Hidro-Tan koja se bavi izgradnjom malih hidroelektrana i Petrovićev poslovni partner. Nenad Kovač je došao u žižu javnosti nakon uvođenja sistema naplate u gradskom prevozu, Bus pluso čemu je CINS već pisao, a čije vlasništvo je povezivano sa njim.

Nenad Mihajlović je takođe jedan od Petrovićevih partnera i nekadašnji direktor ugašenih novina Pravda, u kojima je bio jedan od vlasnika. Savet za borbu protiv korupcije je Pravdu u Izveštaju o pritiscima i kontroli medija u Srbiji još 2011. na osnovu vlasništva povezao sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

Vera Ristić je majka Jelene Đoković, supruge srpskog tenisera Novaka Đokovića, koja se godinama bavi projektima iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Osim navedenih, među onima koji se izdvajaju po prihodu od prodaje struje iz malih hidroelektrana je i firma W&W Energy iz Kragujevca sa nešto manje od 3 miliona evra. Vlasnik ove firme je Bojan Milovanović.

Celi tekst pročitajte OVDE

Pišu: Vladimir Kostić i Dina Đorđević

Izvor: CINS

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar